Şanlıurfa’nın en değerli arazilerinden olan 11 Nisan 4 yılda 400 proje kapsamında yeşil alan olarak değerlendirilecekti. Zira şimdilerde o arazide dev bir AVM yükseliyor.42 dönümlük arazinin büyük bir kısmının betonlaşması birilerine peşkeş mi çekildi iddialarını beraberinde getirdi.STK’lar bölgenin betonlaşmaya dönüştürülmesine tepki gösterirken, AVM’nin hizmete girmesiyle binlerce esnafın iflas tehlikesiyle baş baka kalacağı belirtiliyor.
Ayhan meclise taşıdı
HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan da Ruha Ajans’ın haberi üzerine 11 Nisan Projesi’ne ilişkin olarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebi ile TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.Ayhan önergesinde, Şanlıurfa Merkez Haliliye ilçesi, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan ve kentin önemli nefes borularından biri olan11 Nisan Şehir Stadyumu’nun olimpik havuz ve çay bahçeleri, “yeşil alan” olarak şehre kazandırılacağı vaadi ile yıkıldığını hatırlattı. Ayhan,Şanlıurfa kamuoyunun ve STK ların yoğun itiraz ve eleştirilerine rağmen alanın önemli bir bölümüne Ticaret Merkezi yapılmasını da kapsayan 11 Nisan Projesi’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince onaylanıp, uygulanmaya başlandığını dile getirdi.
Bir takım çevrelere rant sağlanmış
Şanlıurfa kamuoyu ve ilgili STK lar tarafından, projenin uygulama aşamalarında 3 kez revize edildiği, bu revizeler ile birtakım çevrelere rant sağlandığı, bu revizeler ile Ticaret Merkezi alanlarının genişletildiğini aktaran HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayhan, “3 kez revizeye rağmen kaçak yapılar bulunduğu, bu kaçak yapılardan birinin bir AVM firmasına kiralanıp, satışa sunulmak üzere eşyalarının yerleştirildiği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce bu işyerine ruhsat verildiği, suç olan bu uygulamaya yasallık kazandırmak için yeni bir plan proje tadilatının hazırlandığı iddia edilmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Şanlıurfa genelinde yaptığı yatırımlara finansman sağlamanın esas alındığı, bu projeden elde edilecek gelirin Gençlik ve Spor Bakanlığı’na aktarılacağı iddia edilmektedir.Şanlıurfa şehir merkezinin göbeğinde bulanan söz konusu bu alana bu ölçekte bir Ticaret Merkezinin yapılması, söz konusu bölgede zaten sorunlu olan trafik akışının, eklenecek yoğunluk ile birlikte içinden çıkılmaz bir hal alacağını değerlendirmekteyiz” dedi
İbrahim Ayhan, önergesinde şu soruları yöneltti:
Bu Bağlamda;
1.Yeşil Alan” yapılacağı vaat edilen bir alanın Ticaret Merkezine dönüştürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
2.11 Nisan Projesi’nin 3 kez revize edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu revizelerin gerekçeleri nelerdir?
3.Projenin revize gerekçelerinde Ticaret Merkezi alanının genişletilmesi konusu mevcut mudur?
4.Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce onaylanan 11 Nisan Projesi’nin revizeler yapılmadan önceki halinde Ticaret Merkezine ayrılan alan kaç m2 dir? Projedeki revizelerden sonra bu alan kaç m2 ye çıkarılmıştır?
5.Ticaret Merkezi alanındaki artışın ticari değeri kaç TL dir? Bu ticari değer hangi kişi veya kurumların tasarrufunda olacaktır?
Ticaret merkezinin 2. otoparkının iş yerine dönüştürüldüğü iddiaları doğru mudur? Doğru ise Büyükşehir Belediyesi bu uygulamaya dönük herhangi bir işlem yapmış mıdır?
7.Söz konusu projede kaçak yapıların bulunduğu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin bu kaçak yapılara ruhsat verdiği, daha sonra yeni bir plan proje tadilatının hazırlandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
8.Bu proje ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Şanlıurfa genelinde yaptığı yatırımlara finansman sağlamanın amaçlandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise proje bitiminde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na sağlanacak finansman miktarı nedir?
9.Belediyelerin bakanlıklara finansman sağlama gibi bir görev ve sorumlulukları mevcut mudur?
10.Proje hazırlanırken projenin bulunduğu bölgedeki trafik yoğunluğu ve projede yer alan ticaret merkezinden kaynaklı oluşacak ek trafik yükü dikkate alınmış mıdır?
11.Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nce, projenin bitiminde oluşacak trafik sorunları konusunda herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmış ise bu önlemler nelerdir?
Ruha Ajans/ Şanlıurfa