Yapılan ölçümlerde ince partikül madde değerlerinin bazı anlarda, günlük sağlık sınırının beş katına kadar yükseldiği de görüldü.

 

Greenpeace Araştırmacısı Buket Atlı, “Buradaki kirliliğin en büyük nedenlerinden biri, Yırca köyünün yanı başında olan Soma kömürlü termik santrali. Bu santral, Avrupa’nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santrali. Kömürlü santrallerin yaydığı gözle görülemeyen partikül maddeler sessiz bir katil gibi başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere akciğer hastalıklarına, astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden oluyor. Bu bölgede var olan kirlilik ve sağlık sorunlarının katlanarak artmaması için, planlanan Kolin Termik Santrali’nin tamamen iptal edilmesi gerektiği çok açık. Türkiye’nin enerji ihtiyacı için, öncelikle enerji verimliliği çözümleri uygulanmalı ve güneş, rüzgar gibi temiz enerji çözümlerine gidilmelidir” dedi.

 

Greenpeace’in ölçümünü yaptığı Partikül Maddeler (PM 2,5), kömürlü termik santrallerin yaydığı, kum tanesinden bile daha küçük, gözle görünemeyen ama akciğerlere nüfus ederek akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olan tehlikeli bir maddedir. Avrupa Çevre ve Sağlık Örgütü’nün (HEAL) 2013 tarihli raporuna göre bu maddeler, kömürlü termik santrallerden çıkan kirletici maddeler içinde ozonla birlikte en tehlikeli olanı.

 

Çocuklarda astım, bronşit çok fazla

Köyde KOAH ve akciğer kanserinin çok yaygın olduğunu ifade eden Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın da “Son 15 gün içinde iki kişi akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri hem santralden çıkan gaz, hem de santralin kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz. Çocuklar da etkileniyor. Küçük çocuklarda astım ve bronşit çok var” şeklinde konuştu.

 

Greenpeace’in bu yıl Mayıs ayında yayımladığı Sessiz Katil raporuna göreyse 2010 yılında Soma Termik Santrali’nden kaynaklı hava kirliliği 1340 erken ölüme yol açtı.

 

 

Editöre notlar:

 

1.     Ölçüm, 15-16 Kasım tarihlerinde, konusunda eğitimli bir uzman tarafından Yırca’da bir evin balkonuna Thermo Scientific PDR 1500 model partikül madde ölçüm cihazının yerleştirilmesiyle gerçekleştirildi.

 

2.     Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği günlük kılavuz değer PM 2,5 için 25μg/m3 şeklindedir. Yırca köyünde yapılan 1 günlük PM 2,5 ölçümünün ortalaması 54,64 ug/m3 şeklindedir.

 

3.     Avrupa Çevre ve Sağlık Örgütü’nün kömürün sağlık etkileriyle ilgili raporuna ulaşmak için: http://www.env-health.org/IMG/pdf/heal_report_the_unpaid_health_bill_how_coal_power_plants_make_us_sick_final.pdf

 

4.     Greenpeace’in Sessiz Katil raporuna ulaşmak için

http://www.greenpeace.org/turkey/tr/press/reports/sessiz-katil-raporu-270514/

 

 

Detaylı bilgi için:

Buket Atlı, Greenpeace Araştırmacısı  buket.atli@greenpeace.org 0 530 176 86 96

 


Gülçin Şahin, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu,
gsahin@greenpeace.org 0 530 963 10 91

Gaphaberleri.com:Süleyman TURAN