SON günlerde yağmur ve sis nedeniyle inemeyen uçakların ardından GAP havaalanındaki ILS cihazını yeniden gündeme getirdi. Şanlıurfa’da yıllardır kanayan yara haline gelen Havalimanın’daki sis cihaazı bir türlü çözüme kavuşamadı. İLS cihazı yüzünden bazı seferler iptal edilirken, bazı uçaklar  ya Gaziantep’e ya da Diyarbakır’a iniyor.Bu durumdan hem yolcular hem de turizm acenteleri mağdur oluyor.Türkiye’de Faaliyette olan 45 havaalanından 23’ünde ILS cihazı bulunurken, Şanlıurfa için alınan cihazın 2 yıldır takılmadığı ileri sürüldü.

img_8648

“URFA’NIN İMAJI  YERLERDE GEZİYOR”

 

Kaliru Turizm Sahibi ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Rahime Yaşar,konuyla ilgili Ruha Ajans’a yaptığı açıklamada,kış ayına girdiğimiz bu günlerde GAP Havalimanında sis ve görüş düşüklüğünden dolayı uçak seferlerin zaman zaman iptal edildiğini söyledi.

 

ANTEP VE DİYARBAKIR’DA SORUN ÇÖZÜLDÜ

 

Yaşar, “İLS cihazının görüş limitinin düşük olması sebebiyle  maalesef 800 metrenin altındaki görüşlerde seferler ya iptal ediliyor,yada çevre illere iniş yapılıyor.Bu yüzden çevre illerin havalimanına inen yolcular karayoluyla Şanlıurfa’ya gelebilmek için büyük sıkıntılar yaşıyor.Temennimiz bu kadar büyük bir havalimanındaki cihazın bir an evvel revize edilerek güçlendirilmesidir.Yetkililerin bu sorunu hızlı bir şekilde çözmesini istiyoruz.Antep,Diyarbakır gibi illerde daha önce buna benzer sorun vardı.Ancak kısa sürede çözüldü. Bir işletmeci olarak bilet satış aşamasında bir efor,yolcu uçuş esnasında bir efor,sefer iptallerinde de ayrı bir efor harcıyoruz.Bu yüzden hem biz hem de yolcular mağdur oluyor. Ayrıca Urfa’nın imajı  da yerlerde geziyor” diye konuştu.

 

 ILS cihazı nedir?

 

Aletli İniş Sistemi (ILS) (İng: Instrument Landing System), pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.Pilotların özellikle sisli ve karlı havalar gibi görüş mesafesinin çok düşük olduğu zamanlarda inişlerini büyük ölçüde kolaylaştıran sistemin, bünyesinde bulundurduğu teçhizatlar şunlardır:Pist yüzeyinde yatay yönde ve iniş istikametinin aksi yönden yayın yapmakta olan teçhizattır. Uçağı pist ekseni istikametine doğru yönlendirir. Pist sonundan itibaren 1000 feet (300 metre) mesafededir. Localizer vericileri 25 nm’ye kadar sinyal yayınlar. Yani uçak, pist uzantısından 25 nm’den itibaren sinyali almaya başlar. Uçağa sadece pist istikameti bilgisini verir.Her havaalanına ILS sistemi kurulamaz. Havaalanının bulunduğu yerin çevresel arazi kodlarının uygun olması gerekir. Mania (engebe) kriterlerinin; kalkışta %2’lik eğim, inişte %2.5’lik eğimin altında olması gerekir. Cihazın gerekliliği, havaalanının fiziki koşullarına göre belirlenir. 800–1200 m görüş mesafesindeki sisli havalarda güvenli iniş sağlar. Düz ve sis görülmeyen bölgelere kurulan havaalanları için bu sisteme gerek yoktur. Bu sistemde pilot devreden çıkmaz, sadece verileri sürekli kontrol altında tutar. ILS’nin sağladığı görüş mesafesi, pist ışıklandırmasına bağlı olarak değişir.