Hem baba mesleğini sürdürüyor hem geçimini sağlıyor

BATMAN - Babası tarafından 18 yıl önce evlerinin bir bölümünde açılan atölyede rengarenk namazlıklar işleyen Aysun Kaya, hem evinin geçimini sağlıyor hem de baba mesleğini devam ettiriyor.

1250 kez okundu.
Hem baba mesleğini sürdürüyor hem geçimini sağlıyor Advert

Batman’ın Cudi (İpragaz) Mahallesi’nde oturan Aysun Kaya (30), 15 yıldır rengarenk ipliklerden yaptığı namazlıklarla hem ailesinin geçimini sağlıyor hem de baba yadigarı olan kültürü yaşatıyor. Kaya, babası ile birlikte günde ortalama 50 namazlık yapıyor, fakat son dönemde il genelinde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle doğru dürüst çalışamamaktan yakınıyor. Kaya, namazlık yapmanın yanı sıra 4 yıldır yağlı boya tablo da yapıyor.

 

ATÖLYELERİNDE NAMAZLIK YAPIYORLAR

Namazlık yapmanın zevkli bir iş olduğunu söyleyen Kaya, namazlıkların yapılışını şöyle anlattı: “Antep’ten aldığımız iplikleri namazlık ipine çeviren makinaya götürüyoruz. İplikleri sermiye denilen namazlık ipine dönüştürdükten sonra atölyemize getiriyoruz. Her sermiyeden 300’e yakın namazlık çıkıyor. Daha sonra mahsur dediğimiz rengârenk iplikler yaparak mekik denilen bir mekaniğin içine koyuyoruz. Bu işlem bittikten sonra namazlık yapılan makineyi çalıştırıyoruz. Bir namazlık için renkleri ayıran dört çizgi yapıyoruz. Bu namazlığın uzunluğu oluyor. Bunların hepsi bittikten sonra namazlığı kesecek kadar boşluk bırakarak ve minare denilen bitiş çizgisi atarak başka bir namazlığa geçiyoruz. Namazlık böylece hazır hale geliyor.”

 

15 YILDIR UĞRAŞIYOR

Kaya, sadece Antep’te üretilip Batman’a getirdikleri rengârenk ipliklerle namazlık yaptıklarını aktararak, “Babam 18 yıl önce burada bir atölye açtı. Antep’ten iplik getirerek bu ipliklerden namazlık yapıyoruz. İpin kilosunu 5 TL’den alıyoruz. Yaptığımız namazlıkların tanesini ise 7 TL’den satıyoruz. Ben de 15 yıldır burada namazlık yaparak hem evin geçimini sağlıyorum hem de atalarımızın kültürünü yaşatmaya çalışıyorum” diye konuştu.

 

‘ÇOCUKLARININ ÇEYİZİ İÇİN ALIYORLAR’

Yaptıkları namazlıklara ilginin yoğun olduğunu ifade eden Kaya, şöyle devam etti: “Yaptığımız namazlıkları genellikle toptancılara satıyoruz. Çoğu zamanda Kadınlar gelip evlenecek çocuklarının çeyizliği için alıyorlar ve misafirlerine hediye olarak veriyorlar. Namazlıklar her zaman satılıyor. Bu yüzden işimiz iyi gidiyor.”

 

ESKİ KAZAKLARIN İPLİKLERİNDEN NAMAZLIK

Antep’ten aldıkları namazlık iplerin yanı sıra eski kazakların ipliklerinden de namazlık yaptıklarını ifade eden Kaya, “Mahalledeki kadınlar kullanmadıkları iplikleri ve eski kazakların ipliklerini toplayıp bize getiriyorlar. Getirdikleri iplikler hangi renkteyse ona göre namazlık yapıyoruz. Biz bu namazlıkların tanesini ise 6 TL’ye yapıyoruz” diye belirtti.

 

‘ELEKTİRK KESİNTİSİNDEN DOLAYI ÇALIŞAMIYORUZ’

Namazlık yaptığı zaman kendini mutlu hissediğini söyleyen Kaya, son zamanlarda Batman’da yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı işlerinin aksadığını ve bu yüzden bazı günler hiç namazlık yapamadıklarını kaydetti.

Kaynak:dihaber.org

 

Hem baba mesleğini sürdürüyor hem geçimini sağlıyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum