Dünya mal ticareti hacmi 2023'te yüzde 1,2 düştükten sonra 2024'te yüzde 2,6 ve 2025'te yüzde 3,3 artacak. Ancak bölgesel çatışmalar, jeopolitik gerilimler ve ekonomik politika belirsizliği tahminler üzerinde önemli aşağı yönlü riskler oluşturuyor.

DTÖ ekonomistleri en son yayınladıkları "Küresel Ticaret Görünümü ve İstatistikleri" raporunda enflasyonist baskıların bu yıl azalmasının beklendiğini, bunun da özellikle gelişmiş ekonomilerde reel gelirlerin yeniden artmasını sağlayarak mamul malların tüketimini artıracağını belirtiyor. Yılın başında ticaret koşullarının iyileştiğine işaret eden yeni ihracat siparişleri endeksleri ile 2024 yılında ticarete konu olan mallara yönelik talebin toparlanacağı şimdiden görülmektedir.

DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala şunları söyledi: "Esnek tedarik zincirleri ve sağlam bir çok taraflı ticaret çerçevesi sayesinde küresel ticarette toparlanma yolunda ilerliyoruz - geçim kaynaklarının ve refahın iyileştirilmesi için hayati önem taşıyor. Ekonomik büyüme ve istikrarı korumak için jeopolitik çekişmeler ve ticaretin parçalanması gibi riskleri azaltmalıyız."

Yüksek enerji fiyatları ve enflasyon, mamul mallara yönelik talep üzerinde ağır bir baskı oluşturarak 2023 yılı için dünya mal ticaret hacminde yüzde 1,2'lik bir düşüşe yol açmıştır. Değer bazındaki düşüş ise daha büyük olmuş, mal ihracatı yüzde 5,0 azalarak 24,01 trilyon ABD dolarına gerilemiştir. Hizmetler tarafındaki ticaret gelişmeleri daha iyimserdi; ticari hizmet ihracatı yüzde 9,0 artışla 7,54 trilyon ABD dolarına ulaşarak mal ticaretindeki düşüşü kısmen telafi etti.

 

Hibya Haber Ajansı