Hakkari’nin kırsal kesimlerinde yetişen yaban menengiç ağacından elde edilen bıttımdan yapılan kahve, kış aylarında bölge halkının en çok tükettiği içeceklerin başında geliyor. Bölgede yüzyıllardır kıymet verilen misafirlere ikram edilen Menengiç Kahvesi, kalitesi ve faydalarından dolayı Bey Kahvesi (Qehwa Egida) olarak adlandırılıyor. Özellikle kışları Menengiç Kahvesi’ne olan talep, hem köylerde yaşayan ve geçimini sonbaharda topladığı bıttım ile sağlayan yurttaşları hem de aktarları sevindiriyor.

 

BITTIM GEÇİM KAYNAĞI

 

Köyde topladığı bıttımları aktarcıya satan Musa Şahin, “Sonbaharda bölgemizde sıkça yetişen menengiç ağaçlarından bıttımları toplayıp ailemizin geçimine katkı olsun diye satıyoruz. Köylerimizde sonbaharda yapılacak fazla bir işimiz olmuyor ve bu şekilde geçinmeye çalışıyoruz” dedi.

 

HAVALAR SOĞUYUNCA TALEP ARTTI

 

Bölgede yetişen birçok bitki ve hayvansal ürünü satan aktarcı Hayrettin Karaman ise havaların soğuması ile birlikte menengiç kahvesinin satışının rekor seviyede arttığını söyledi. Köylerden kimi zaman 4-5 tona kadar çıkan bıttımları sonbaharda stok yaptığını belirten Karaman, ayıkladığı bıttımların bir kısmını kavurarak bir kısmını da kavurmadan makine ile öğütüp Menengiç Kahvesi olarak paketlediğini belirtti.

 

HEM KAHVESİ HEM SAKIZI

 

Kahvenin yanı sıra aynı ağaçtan elde edilen menengiç sakızına ve bala da karıştırılarak tüketilen menengiçin, özelikle sabahları aç karınla tüketildiğinde çok faydalı olduğu dile getiren Karaman, kahveyi birçok Avrupa ülkesi, Rusya ve Irak’a da ihraç ettiğini söyledi. Karaman, “Sonbaharda Beytüşşebap, Çukurca ve Şemdinli bölgesine kadar birçok köy ve mezradan bıttım alıyoruz. Yaptığımız stokları yıl boyunca üreterek ülkenin geneli ile birlikte birçok dış ülkeye de sipariş üzerine satış yapıyoruz. Bıttım kahvesi birçok sağlık sorununu tedavi edilmesinin yanı sıra özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve öksürük için en çok başvurulan yerel tedavi ilacıdır. Bölgemizde yılardır hem kahvesi sıkça tüketiliyor hem de bal ve menengiç sakızı ile karıştırılarak iki ayrı macun halinde de tüketiliyor” diye konuştu.

 

Geçmiş yılarda uzun yola çıkacak kişilerin azığı arasında menengiç macunu bulunduğunu ifade eden Karaman, isteğe göre işyerlerinde alınan menengiçi öğüttüklerini belirtti.

(DİHABER)