Döviz karşısında TL’deki değer kaybı, sanayide çarkların ağırlaşması, işsizlik, borç ve enflasyonun yükselmesi, uluslararası ekonomi kurumlarının umut vermeyen açıklamaları hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “dimdik ayaktayız” açıklamalarını tekzip ediyor. Financial Times gazetesi OHAL ile birlikte şirketlere el konulabileceği korkusunun, piyasada yol açtığı belirsizlikten dolayı ülkedeki yatırım olumsuz etkilediğini ve yönetim açısından “güvenilir bulunan yatırımcıların” bile yatırımlarına ara verdiğini duyurdu. OHAL ile birlikte 600 şirketin 10 milyar dolarlık varlığına el konulduğu belirtilirken, Gülen yapılanmasıyla ile bağlantıları sebebiyle görevden uzaklaştırılan kamu çalışanlarının onayladığı proje sahiplerinin de Gülen hareketi ile ilişkilendirilmekten korktukları vurgulanıyor.

 

YATIRIMLAR DURDU

 

Gazeteye konuşan ancak ismini vermek istemeyen büyük bir holding sahibi mevcut koşullar altında yeni yatırımları askıya aldıkları belirtilirken, "Her şey o kadar hızlı ve tahmin edilemez şekilde değişiyor ki, suların durulmasını bekliyoruz" diyor.

 

Bu arada anayasa görüşmelerinin tetiklediği kriz koşulları, anayasa görüşmelerinin birinci tur oylamasının sonuçlanmasıyla birlikte hafta başında nasıl bir refleks ile mesaiye başlayacağı merak ediliyor. Özellikle Döviz kurundaki gelişmelerin TBMM’deki gelişmelere paralel olarak dalgalanmaya devam edeceği ve yukarı doğru hareketlenmesinin sürdürmesinin devam edebileceği belirtiliyor. Bu arada Merkez Bankasının 24 Ocak tarihinde para politikaları kurulunu toplayıp ardından alacağı kararları açıklaması da bu gelişmelere ne derece etki edebileceği ise bilinmiyor.

 

FİTCH KARARI ÖNEMLİ OLACAK

 

Ayrıca bütün gelişmelerle birlikte, Moody’s ve S&P uluslararası kredi derecelendirme kurumlarının Türkiye’nin notunu düşürerek yatırım yapılabilir ülke seviyesinin altına düşürmesinden sonra gözler Fitch’in açıklayacağı karara çevrildi. Zira Türkiye’nin kredi notunu değerlendirmeyi güncellemeyen tek kuruluş olan Fitch’in alacağı karar Türkiye ekonomisi açısından önemli olacak.

 

EKONOMİYE BAHAR GELECEK Mİ?

 

Bütün bu parametrelerle birlikte, önümüzdeki dönem yaşanması muhtemel referandum süreci, bununla birlikte artarak devam edileceğinin sinyali verilen iç çatışma ve operasyonlar ve Suriye’deki gelişmelerin yaratacağı sıkıntılar ekonomiyi daha kötü günler bekleyeceğine işaret ediyor.

 

(kaynak:DİHABER)