Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi olan “Boğaziçi LifeSci” tanıtımında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, “Üniversitemiz, Türkiye’nin inovasyon ekosisteminin Brüksel’deki ‘de facto’ temsilcisi rolünü üstleniyor.  Çalışmalarını daha da ileriye götürmeye kararlı üniversitemizin Boğaziçi LifeSci öncülüğünde başlayan yapay zekadan sürdürülebilir finansa değin kapsayıcı bir stratejisi var” dedi. İnci, Boğaziçi LifeSci merkezinin Türkiye’ye evrensel ölçekte yeni bilimsel kazanımlar sağlamanın yanında, ulusal sağlık endüstrisine de önemli katkılar sunduğunu ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (Boğaziçi LifeSci) “Yaşam Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru AR-GE Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi” Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katılımıyla tanıtıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Iliana Ivanova ile proje koordinatörü Prof. Dr. Cengizhan Öztürk ile merkez müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal’ın katıldığı toplantıyla Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (Boğaziçi LifeSci)’ın çalışmaları hakkında bilgi verildi.

“Boğaziçi LifeSci 20’den fazla uluslararası patente sahip”

Konuyla ilgili düzenlenen tanıtımda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci; Boğaziçi LifeSci merkezinin Türkiye’ye evrensel ölçekte yeni bilimsel kazanımlar sağlamanın yanında, ulusal sağlık endüstrisine de önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Bu merkezin ulusal ve uluslararası uzun soluklu desteklerle sürdürülebilirliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Naci İnci şunları söyledi:

“Dünya çapında bilimsel araştırmalar üreten, pek çok açıdan örnek ve öncü bir merkeze dönüşen Boğaziçi LifeSci, üniversitemizin 13 bölümünden sayısı 50’yi aşan akademisyen üye, yaklaşık 380 lisansüstü öğrenci ve 30 teknik personelden oluşuyor. Merkezin çalışma alanları arasında mikro ve nano aygıtlar, moleküler düzeyde görüntüleme yöntemleri ve analizleri, robotik cihazlar, biyoalgılama platformları için malzemeler, akıllı ilaç taşıma sistemleri, aşı teknolojileri, yosundan gıda takviyeleri gibi çok farklı başlıklar bir arada yer alıyor. Bu çalışmalar, ülkemize evrensel ölçekte yeni ve özgün bilimsel kazanımlar ve sağlık endüstrimize de önemli katkılar sağlıyor. Bahsi geçen projelerden TEAMING olarak adlandırılan Horizon-Widera-2023-Access-01-01-two-stage kapsamında başvurulan CHIRON-T3’ projesidir. CHIRON-T3 projesi, Türkiye'nin ARGE kapasitesini kendi odak alanında önemli ölçüde güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu proje Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Merkezi bünyesinden doğan ve 6550 sayılı kanun kapsamında kurulması planlanan Boğaziçi Üniversitesi Hedefli Tedavi Teknolojileri Merkezi’nin tamamlayıcısı ve hızlandırıcısı olarak kurgulanmıştır.”

“Brüksel’de temsil edilen tek üniversiteyiz”

Brüksel’deki Avrupa Birliği kurumları nezdinde temsil edilen Türkiye’den tek yükseköğretim kurumunun Boğaziçi Üniversitesi olduğunun bilgisini paylaşan Rektör Prof. Dr. İnci “Türkiye’nin ilk inovasyon diplomasisi birimini açarak bu alanda faaliyet yürüten, üniversitelerin Avrupa Birliği daimi temsilcilerini bir araya getiren UniLion’da yer alan tek Türk üniversitesiyiz. Bilimsel ve teknolojik temelleri güçlendirmek ve rekabet edebilirliği artırmak, teşvik mekanizmalarını yakından takip etmek, bilimsel diyaloğu ve iş birliklerini artırmak amacıyla Brüksel’deki Avrupa Birliği kurumları nezdinde temsil edilen tek üniversite Boğaziçi Üniversitesi. Tüm bu adımlar sayesinde üniversitemiz, Türkiye’nin inovasyon ekosisteminin Brüksel’deki ‘de facto’ temsilcisi rolünü üstleniyor. Bu çalışmalarını daha da ileriye götürmeye kararlı üniversitemizin Boğaziçi LifeSci öncülüğünde başlayan yapay zekadan sürdürülebilir finansa değin kapsayıcı bir stratejisi ve bu stratejiye destek veren Teknoloji Transfer Ofisimiz bünyesinde kurulmuş bir ekibi bulunuyor” diye konuştu.

 “Boğaziçi LifeSci’den sağlık alanında Turcorn çıkacağına inanıyorum”

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Ülkemizin sağlık girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacak teknolojiler geliştirerek, bünyesinde desteklediği akademik girişimcilik faaliyetlerinin gelişimiyle örnek başarı hikayeleri doğurdu. Prof. Dr. Rana Sanyal ve ekibi tüm geliştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılan, fikri hakları tamamen Türkiye’ye ait, klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay alan ülkemizin ilk ilaç adayını geliştirdi. Kendi kaynaklarımızla bir molekülün laboratuvardan hastalara ulaştırılmasının ilk defa başarılması ve bunun yapılabilirliğinin kanıtlanmış olması çok değerli. Prof. Sanyal hocamızı ve ekibini bu başarı için huzurlarınızda bir kez daha tebrik ediyorum.” dedi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin sağlık alanında henüz bir “unicorn” a sahip olmadığını da belirterek ”Ülkemiz teknoloji ekosistemi bugüne dek milyar dolar değeri aşan 7 teknoloji girişimi, 7 ‘unicorn’, bizim ifademizle de 7 ‘Turcorn’ çıkardı. Ama henüz sağlık alanında bir Turcorn çıkaramadık. İnanıyorum ki hocamız ve ekibinin geliştirdiği ilaç faz-2 ve faz-3 çalışmalarını da başarıyla tamamlar ve kendisinin de kurucuları arasında yer aldığı girişim ve onları izleyen pek çok girişim Türkiye adına küresel ölçekte başarı hikâyelerine dönüşür. Bu doğrultuda ülkemizin küresel ölçekte hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına destek olmak üzere oluşturduğumuz ‘Turcorn 100’ programına Rana hocamız ve ekibinin çalışmalarını da dahil ettik” şeklinde konuştu.

AB Komisyonu üyesi tebriğini sundu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Iliana Ivanova da bu yıl Avrupa Birliği Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) tarafından verilen "Avrupa Kadın Yenilikçiler Ödülü"ne layık görülen Prof. Dr. Rana Sanyal’ı tebrik etti. Boğaziçi LifeSci’nin Türkiye ve AB’nin ortak bir başarısı olduğu ifade eden Ivanova, AB’nin yeni ufuk programlarıyla sağlık alanında öne çıkan projeleri desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Hibya Haber Ajansı