Mehmet Ekinci: "Belediye 'yi 150 milyon TL artıda bıraktık"

Eyyubiye Belediyesi'nin Kurucu Başkanı Mehmet Ekinci, göreve geldiklerinde belediyenin sıfır bütçe ve kaynak eksikliğiyle mücadele ettiklerini belirtti. Etnik milliyetçilik algıları ve mülteci krizi gibi zorluklarla karşılaşmalarına rağmen, beş yıllık dönemlerinde birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı. Turkuaz Konutları, gençlik merkezleri, kültür merkezleri ve yeşil alanlar gibi birçok fiziki ve sosyal projeyi tamamladıklarını dile getirdi. Ayrıca, belediyenin mali durumunu güçlendirdiklerini ve yaklaşık 150 milyon TL artıda olduklarını belirtti. Ekinci, ilçedeki diğer belediyeler arasında benzeri olmayan bir başarıya imza attıklarını vurguladı.

- İşte Mehmet Ekinci 'nin sosyal medya hesabından yaptığı o açıklaması:

"Eyyubiye Belediyesi'nin Kurucu Başkanı Mehmet Ekinci, göreve geldiklerinde belediyenin sıfır bütçe ve kaynak eksikliğiyle mücadele ettiklerini belirtti.
Etnik milliyetçilik algıları ve mülteci krizi gibi zorluklarla karşılaşmalarına rağmen, beş yıllık dönemlerinde birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.

Turkuaz Konutları, gençlik merkezleri, kültür merkezleri ve yeşil alanlar gibi birçok fiziki ve sosyal projeyi tamamladıklarını dile getirdi. Ayrıca, belediyenin mali durumunu güçlendirdiklerini ve yaklaşık 150 milyon TL artıda olduklarını belirtti. Ekinci, ilçedeki diğer belediyeler arasında benzeri olmayan bir başarıya imza attıklarını vurguladı.

Kurucu Belediye Başkanı olarak seçildiğimizde, Eyyübiye Belediyesi, aracı, binası, personeli ve 1 m2 arsası dahi olmayan bir belediyeydi. Görev yaptığımız süre zarfında, bir taraftan etnik milliyetçilik kaynaklı algılar ile uğraşırken diğer taraftan da yılların getirdiği ertelenmişlik ve ötekileştirilmeye karşı mücadele etmek zorunda kaldık. 2014 yerel seçimlerinde aday olduktan sonra bile bizi değiştirmek isteyen zihniyetin parçası olan bazı seçilmişler, binden fazla tescilli yapıyı sınırları içerisinde barındıran Eyyübiye’ de makam olarak kullanacağımız, hizmet yürüteceğimiz bir yer dahi vermediler. Bir taraftan kurumsal yapıyı oluşturmaya çalışırken, diğer yandan da iller bankası dışında geliri olmayan bir belediye olarak her alanda hizmet ürettik.
Beş yıllık Belediye Başkanlığı dönemimizde 7 seçim oldu. Seçim ekonomisinin getirdiği yük, 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve Suriye savaşından kaçarak bizlere sığınan mültecilerden dolayı ön görülmeyen maliyetler belediye bütçesinde ciddi yük oluşturdu.
Yukarıda belirtildiği gibi İller Bankası dışında geliri olmayan bir belediye olarak, “ Paramız yok, hizmet üretemeyiz.”  gibi kolaycı bir yaklaşım yerine, gerek fiziki mekânların yapımı ve gerekse sosyal alanlarda da kullanılmak üzere bir bir hayata geçirdiğimiz projeler gerçekleştirdik. Böylece fiziki ve sosyal projelerimizle, kırsal-merkez ayrımı yapmadan halkımızın hizmetinde olduk. Fen işleri ile ilgili zengin bir makina parkı oluşturduk. 267 dairelik Turkuaz Konutları sitesi (mevcut yönetim sattı), Belediye Hizmet Binası (50 milyona mevcut yönetim sattı), 15 Temmuz Gençlik Merkezi, Dedeosman Kültür Konağı, Aliya İzzetbegoviç Kültür Merkezi, Eyyübiye Meydanı, Tenzile Erdoğan Hasta Yakınları Misafirhanesi (mevcut yönetim hizmet binasına çevirdi,hizmet binası bedeli kadar harcama yaparak) Muhtar Evleri ve  150 adet Kırsal Konak’ ı (taziye evi) tamamladık. Kırsal Mahallelerin içine malzeme serildi, İlçe merkezinde 30 civarında büyük ailelerin yaptığı kültür ve sosyal tesislere maddi destek sağladık. Eyyüp Cenap Gürpınar Parkı, Salih Özcan Parkı, Necmettin Cevheri Parkı, Direkli Parkı, Selçuklu Parkları başta olmak üzere 200 bin m2 ilçemize yeşil alan kazandırdık; tüm parklarımızı kent mobilyaları ve oyun gruplarıyla donattık( Hatta depolarda zamanımızda alınan kent mobilyaları bu dönem bile kullanıldı) . Merkez ve kırsal mahallelerimizde Yaklaşık 2 milyon m2 kilitli parke taşı döşedik. Sosyal projelerimizle 54 bin ailemize ulaşarak, yaklaşık 15 milyon TL’lik ihtiyaçlarını karşıladık. 30 ayrı mahallede 10 bin gencimizin faydalandığı AkEvler Spor salonlarını (mevcut yönetim 3’e düşürdü) oluşturduk. Madde bağımlıları için YEDAM’ı kurduk ( mevcut yönetim kapattı). İhtiyaç sahibi ailelerin ev kiralarını, elektrik borçlarını ödedik; evlerinin bakım onarımlarını da yaptık.
Rutin belediyecilik faaliyetlerimizin yanında yukarıda değinilen başlıklar hizmetlerimizin ana hatlarıdır. Bütün bu hizmetler yapılırken gelecek için kaynak oluşturan kurumsal yapısı oturmuş bir belediye oluşturduk.  
 Eyyübiye Belediyesi İktisadi teşekkülü olan Turkuaz AŞ’nin ödenmiş sermayesi 31.240.000 (2018 sonu itibariyle)TL’dir.
 DİKKAT: Satışa hazır 1.079.720 m2 arsa bırakıldı. Görüleceği üzere Eyyübiye Belediyesi’nin bahsedilen borçları düştükten sonra yaklaşık en az 150 milyon TL artıda olduğu net bir şekilde görülür. (Görüleceği üzere biz göreve başlarken 0 (sıfır) bütçeyle başlamıştık. Şimdi ise bu kadar hizmete rağmen 2019 yılı rakamı ile en az 150 milyon TL’lik kaynak kullanıma hazır durumda.)
Sonuç olarak; ilimizdeki İlçe belediyeleri içerisinde bu kadar iş yapıp, geleceğini sağladığı kaynaklarla sağlam temellere oturtan başka bir belediye yoktur. Doğru ve net bir bilgiye ulaşmak için tek yapılması gereken bakış açısını değiştirmektir.

Not:
1- Millet Bahçesini Çevre Şehircilik Bakanlığı yaptı
2- Süleymanşah Gençlik Merkezi’ni ve Halı Sahaları Gençlik Spor Bakanlığı yaptı."