Türkiye’de çocuk işçiliğinin yaklaşık % 40’ı tarımda gerçekleşirken mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Çocukların çoğunluğunun 15 yaş altı grubu olduğu da biliniyor. Resmi rakamlara göre mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocuk sayısı 400 bin olarak açıklanırken, bu çocukların büyük bir kısmının eğitim öğretim yılında okullardan uzak kalması düşündürüyor.
Çoğunun okula kaydı var
Yapılan araştırmalarda tarım işçisi çocukların yüzde 90’ının okula kaydı bulunuyor. Okula kaydı olmayan çocukların yüzde 3’ünün okula kayıt yaptırmama nedenleri arasında “ailenin istememesi, mevsimlik tarım göçüne katılma, maddi zorluklar, Türkçeyi bilmeme, okulun uzak olması’’ gibi çeşitli ifadeler yer alıyor.
İkinci dönem okula geç başlayacaklar
Şanlıurfa’da geçen Cuma günü karnesini alan öğrenciler de tekrar tarla yolunu tuttu.Günde ortalama 15-30 lira kazanarak aile ekonomisine katkıda bulunan öğrenciler, ikinci dönemde ise okula geç başlamak zorunda kalacak. Öğrenciler ders başı yapmak için pamuk hasadının bitmesini bekliyor.
Çocuklarınızı bize teslim edin
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci ise, çocuklarını tarlada çalıştıran ailelere seslendi. Müdür İlci, “Ailelerimizi ve öğrencilerimizi bir kez daha uyarıyoruz. Sizin en değerli varlıklarınız çocuklarınızdır. Çocuklarınızın geleceğini gündelik işlere meil etmeyin. Onlar bu ülkenin gelecekleridir. Lütfen eğitimlerini tamamlanmasına imkân verin. Eğer çocuğunu bırakacak bir yeri olmayan aileler bize başvursun. Biz bu çocukları pansiyonlarda konaklatırız. Okul bittiğinde ise biz kendilerine teslim ederiz” dedi.
ŞANLIURFA (RUHA AJANS)