DEVA Partili Avşar, “Bunlar nerede? Ne kadarı yapıldı? Hangisi hayata geçti? şeklinde iktidara sorular sorarak, “Bunlar zaten sürekli dile getirdiğimiz, akıbetleri belli olan ayrı bir tartışma konusudur.” dedi ve bugünkü meselenin artık bu seçim yatırımlarını bırakıp bir seferberlik başlatma zamanı olduğunu söyledi.
Belediyelerin ve Bakanlıkların yapması gereken çalışmalara değinen Avşar, sözlerine şu şekilde devam etti.
“Elbette Bakanlık; iktidar veya muhalefet belediyesi demeden iş birliğine açık olmalı, alternatif dönüşüm modelleri, finansman kaynağı, kira desteği vb. konularda kolaylık sağlamalıdır. Yine Belediyeler; 5 yıllık stratejik planlarını hazırlarken “dirençli kent ve riskli yapı dönüşümünü” birinci amaç olarak belirlemelidir. 2 ve 5 yıllık riskli yapı dönüşüm hedef ve göstergeleri koymalıdır ve yeni imar planı hazırlıklarında mutlaka mikro bölgeleme çalışması yapmalıdır. Ancak, halkın sorunlarının konuşulduğu, tartışıldığı ve çözüm önerileri geliştirildiği yerin TBMM olduğu ve buraya çok büyük sorumluluk düştüğünü, Meclis’in sadece Bakanlık niye bunu yaptı veya yapmadı, belediyeler niye bunu yaptı veya yapmadı.'’ diyerek bu hazırlıkların dışında kalamayacağını söyleyen Meclis’e önerilerini sundu.
Meclis’in bu konudaki rolüne değinen Avşar; “Bu Meclis çatısı altında tarafların eşgüdüm halinde çalışmasını sağlamak üzere acilen Depreme Hazırlık Denetim ve Kontrol Komisyonu kurulmalıdır.” dedi.
Finansman kaynağının en tartışılan konu olduğunu söyleyen Avşar, “2025 merkezi yönetim bütçesine depreme hazırlık fonu adıyla bir harcama kalemi konulmalıdır.” dedi.
Avşar, komisyonun; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, belediye temsilcileri, ilgili STK’lar ve diğer paydaşlarla düzenli toplantılar yaparak ve saha araştırmalarında bulunarak hazırlık sürecini ve ulusal dönüşüm programını takip etmesi gerektiğini ifade etti.
Avşar, sürecin takibi ve kontrolü açısından raporlamanın önemine değinerek “Komisyon Meclis’e aylık ilerleme raporları sunmalıdır.” dedi.
Hibya Haber Ajansı