EBRD'ye göre daha sıkı politikalar nedeniyle Türkiye'de büyüme yavaşladı

İstanbul, 15 Mayıs (DHA) - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yüksek enflasyon karşısında para ve maliye politikasının sıkılaştırılmaya devam edeceği beklentisiyle, Türkiye ekonomisinin 2024 yılında büyüme öngörüsünü, bir önceki tahmini olan yüzde 3'ten, yüzde 2,7'ye indirdi.

140 kez okundu.
EBRD'ye göre daha sıkı politikalar nedeniyle Türkiye'de büyüme yavaşladı Advert

Banka, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin 2025 yılında yüzde 3,0'e yükselmesini bekliyor.

Tahminler bugün Banka'nın Bölgesel Ekonomik Beklentiler raporunda yayınlandı. Raporda EBRD bölgelerinde 2023 yılında yüzde 2,5 olan büyümenin 2024 yılında yüzde 3'e yükselmesi bekleniyor.

Rapor, Türkiye'de ekonomi politikasının vergi artışları ve daha güçlü makro ihtiyati politika tedbirleriyle sıkılaştığını belirtiyor. Haziran 2023'ten bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini dokuz kez artırarak yüzde 8,5'ten yüzde 50'ye yükseltti.

Ülkenin büyümesi geçen yıl hizmetler sektörü tarafından yönlendirildi ve deprem sonrası yeniden yapılanma çabalarının da etkisi oldu.

Haziran 2023'ten bu yana daha ortodoks bir politikaya geri dönülmesi, yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdı. Türkiye kısa süre önce büyük bir derecelendirme kuruluşundan on yıldan uzun bir süre sonra ilk not artırımını almıştır.

Ancak, yüksek enflasyon, Avrupa'da daha yavaş büyüme, bölgede jeopolitik tansiyonun yükselmesi ve yüksek kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları ışığında daha sıkı küresel finansman koşulları gibi aşağı yönlü riskler devam etmektedir.

EBRD, 2009 yılından bu yana 442 projeye ve ticaret finansmanı girişimleri aracılığıyla yüzde 93'ü özel sektöre aktarılan 19,8 milyar Euro ile Türkiye'nin en önemli kurumsal yatırımcılarından biri olarak biliniyor.
 

Hibya Haber Ajansı

EBRD'ye göre daha sıkı politikalar nedeniyle Türkiye'de büyüme yavaşladı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı