Ekmen, “Nasıl ki enflasyonun düşeceğine vatandaşı ikna edemiyorsunuz, tasarrufa da ikna edemezsiniz.” diyerek, daha önce 2021 ve 2023 yılında yayınlanan genelgeler ve bu konuda alınmış benzer önlemler olduğunu, fakat elde edilen sonuçlara dair hiçbir verinin paylaşılmadığını ifade etti.
Daha önce hem Genel Kurul’da hem de yazılı soru önergesi ile ilgili bakana önceden alınmış olan tasarruf tedbirlerinin sonuçlarını sorduğunu fakat hala genelgelerin akıbetlerini bilmediklerini belirten Ekmen, yeni yayınlanan paketin de belirsizlikler içerdiğini ve herhangi bir rakam zikredilmediğini söyledi.
Genel Başkan Yardımcısı Ekmen, tasarruftan bahsedilebilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
''Bu tasarruf genelgesinden sonra Sayın Cumhurbaşkanı Mardin'e veya Hatay'a gittiğinde Ankara'dan bine yakın polisin özel uçaklarla oraya sevk edilmesinden vazgeçilecek mi? Sayın Cumhurbaşkanı bu cuma namaza gittiğinde dakikalarca kamerayla kaydedilen yüzlerce araca tekabül eden konvoydan vazgeçilecek mi? Sayın Cumhurbaşkanı Külliye uhdesinde bulunan, bir iddiaya göre 8 başka bir iddiaya göre 17 uçaktan en az birini satacak mı? Bakanlar yurt içinde özel uçağa binmekten vazgeçecek mi? Bunları yapmadıkça hangi tasarruftan bahsedebiliriz? Memurun bindiği servis aracına göz koyan bir tasarruf anlayışı ne kadar başarılı olabilir? Milletvekillerini, belediye başkanlarını, bürokratları bağlayacak siyasi etik yasası çıkmadıkça; kimin hangi kalemde yolsuzluk yaptığını, tasarrufu yapıp yapmadığını nereden tespit edeceksiniz? Bünyesine aldığı tüm şirketlerin kardan zarara geçtiği büyük bir kara delik olan Varlık fonuna son vermedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz. Kamu İhale Kurumunun resmi raporlarına göre rakamsal olarak yüz milyarlarca lirayı geçen davetiyeli ihale sistemine son vermedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz. Cumhurbaşkanının özel ödeneklerden hesapsız bir şekilde para harcamasını kontrol altına almadıkça, servis araçlarına son vererek tasarruf edemezsiniz. Sayıştay gerçek bir denetim yapmadıkça, eski hüviyetine kavuşmadıkça Sayıştay raporlarının gereği yapılmadıkça, Sayıştay denetçilerinin raporlarının kırpılmasını engellemedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz. Özel hesap, özel ödenek, fon gibi denetimsiz ve şeffaf olmayan yollarla yapılan harcamalara son vermedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz. Hazine dışındaki kurumların kafasına göre kamu özel iş birliği kapsamında devlet adına garanti vermesini engellemedikçe tasarruftan bahsedemezsiniz. Kamu borçlanmasındaki kur, faiz, likidite, refinansman, kredi risklerinin basiretli bir şekilde değerlendirmesi hususlarında temel ilkeler koymadıkça tasarruftan bahsedemezsiniz.''
Hibya Haber Ajansı