CHP’li Tanal Ücret Farkını Paylaştı

İşte Mevsimlik Tarım İşçisinin Türkiye’deki Yevmiyesi İle Batı Ülkelerindeki Yevmiyesi

2055 kez okundu.
CHP’li Tanal Ücret Farkını Paylaştı Advert

MEHMET’İN YEVMİYESİ 600 TL, GEORGE’UN YEMİYESİ 6 BİN 500 TL!

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Türkiye’deki mevsimlik tarım işçileri ile Batı ülkelerinde mevsimlik tarım işçiliği yapanların aldığı yevmiyeyi karşılaştırdı. “Batı bizi kıskanıyor!” üst başlığıyla sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yapan Tanal, Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerinin sigortasız olarak 12 saat çalışarak, günlük ancak 600 TL yevmiye aldığını, Almanya, ABD, İngiltere ve Kadana gibi ülkelerdeki mevsimlik tarım işçilerinin ise yüksek ücret karşılığında makul sürede çalıştığını aktardı.

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın, Türkiye’deki ve Batı ülkelerindeki mevsimlik tarım işçilerinin ücretleri ve çalışma koşulları için yaptığı karşılaştırma aynen şöyle:

TÜRKİYE’DE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ / BATI ÜLKELERİNDE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ

TÜRKİYE’DE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ GARİBAN MEHMET’İN YEVMİYESİ

Türkiye’de mevsimlik tarım işçileri, 2024 yılı itibariyle sigortasız 12 saat çalışarak, günlük ancak 600 TL yevmiye alıyor. Biriken yevmiyelerin ödemesi de zamanında yapılmıyor. Türkiye’min gariban mevsimlik tarım işçileri, ücretlerini aylar, hatta bir yıl sonrasına alabiliyor. Bazen işverenin, zarar ettiği gerekçesiyle, hiç ödeme yapmadığı dönemler de oluyor.

ALMANYA’DA MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ HANS’IN YEVMİYESİ

Peki batı ülkelerinde mevsimlik tarım işçilerinin durumu nedir?

Almanya’da 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle bir mevsimlik tarım işçisinin saatlik ücreti, en az 12,41 euro. Yani Alman mevsimlik tarım işçisinin saatlik çalışma ücreti en az 434 TL. Bunu Türkiye’deki 12 saatlik çalışma süresiyle hesapladığımızda, Hans isimli Alman mevsimlik tarım işçisinin cebine günlük en az 5 bin 212 lira giriyor.

ABD’DE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ GEORGE’UN YEVMİYESİ

Amerika Birleşik Devletleri’nde mevsimlik tarım işçiliği yapan bir kişinin saatlik yevmiyesi ise en az 16,60 dolar. Yani 534,52 TL. Türkiye’ye göre hesaplama yaptığımızda, George isimli Amerikalı mevsimlik tarım işçisinin cebine günlük en az 6 bin 414 TL para giriyor.

İNGİLTERE’DE MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ELİZABETH’İN YEVMİYESİ

Gelelim İngiltere’ye. İngiltere’de mevsimlik tarım işçisi olan bir kişinin 39 saatle sınırlandırılan haftalık yevmiyesi ise en az 271,44 pound. Yani 11 bin 77 TL. Haftalık 39 saati aşan bir çalışma şekline ise mesai ücreti saatlik katlanıyor. Türkiye’deki 12 saatlik çalışmayla karşılaştırdığımızda, Elizabeth isimli İngiliz mevsimlik tarım işçisi, fazla mesaiyle birlikte günlük en az 3 bin 976 lira kazanıyor.

KANADA’DA MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ JUSTİN’İN YEVMİYESİ

Kanada da mevsimlik tarım işçisi, saatlik en az 14 dolar kazanıyor. Yani 330,96 TL. Justin isimli Kanadalı vatandaş, Türkiye’deki mevsimlik tarım işçileri gibi 12 saat çalıştığında, fazla mesai hariç, günlük en az 3 bin 971 TL kazanıyor.

 

 

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı