Francis Ford Coppola: ABD siyaseti "cumhuriyetimizi kaybedebileceğimiz bir noktada"

Cannes, 18 Mayıs (Hibya) – Ünlü Yönetmen Francis Ford Coppola, on yılı aşkın bir süredir çektiği ilk filminin galasında, kurucularının Roma cumhuriyetinin yasalarını ve hükümet yapılarını taklit etmeye çalıştığı ABD'nin de benzer bir çöküşe doğru gittiğini söyledi.

157 kez okundu.
Francis Ford Coppola: ABD siyaseti Advert

Cuma günü Cannes film festivalinde bir basın toplantısı düzenleyen Coppola, "Amerika'da, cumhuriyetimizde, demokrasimizde yaşananlar, Roma'nın binlerce yıl önce cumhuriyetini nasıl kaybettiğinin aynısıdır. Politikalarımız bizi cumhuriyetimizi kaybedebileceğimiz bir noktaya getirdi.

Amerika, Roma cumhuriyetinin fikirleri üzerine kuruldu. Biz bir kral istemedik, Roma da bir kral istemedi, bu yüzden Senato, Roma hukuku ve bizim benimsediğimiz her şeyle birlikte cumhuriyet adında yeni bir yönetim biçimi icat ettiler."

Perşembe gecesi Cannes'da prömiyeri yapılan Megalopolis, MÖ 63'te Roma cumhuriyetinin kurallarını devirmek için kurulan Catiline komplosundan ilham alıyor ve geleceğin New York benzeri bir metropolünde geçiyor.

85 yaşındaki deneyimli yönetmen tutku haline getirdiği projesini ilk kez 1980'lerde geliştirmeye başlamış olsa da, bu benzetmenin ancak son yıllarda daha anlamlı hale geldiğini söyledi.

"Hissettiğim şey modern Amerika'da geçen bir Roma destanı yapmaktı ve günümüz siyasetinin bunu bu kadar anlamlı kılacağını hiç düşünmemiştim." diye konuştu.

Modern demokrasinin unsurlarına sahip olan Roma Cumhuriyeti, son yıllarında ekonomik sorunlara, yolsuzluğa ve Julius Caesar'ın diktatör olarak yükselişine yenik düştü.

Apocalypse Now, The Conversation ve The Godfather filmlerinin yapımcısı, sadece ABD'de değil tüm dünyada "daha neo-sağ, hatta faşist geleneğe doğru" bir eğilim gözlemlediğini söyledi ve "bu korkutucu, çünkü ... İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatta olan herkes yaşanan dehşeti gördü ve bunun tekrarlanmasını istemiyoruz" dedi.

 

Hibya Haber Ajansı

Francis Ford Coppola: ABD siyaseti "cumhuriyetimizi kaybedebileceğimiz bir noktada"
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı