Uçurumdan aşağı inmek istemiyoruz

ABD Merkez Bankası'nın son toplantı tutanakları, bir sonraki hamlenin hala aşağı yönlü olabileceğini teyit etmeli ancak politika yapıcıların öncelikle enflasyonun düşüş eğilimine devam ettiğine dair daha fazla güvene ihtiyacı var.

76 kez okundu.
Uçurumdan aşağı inmek istemiyoruz Advert

ABD Merkez Bankası'nın son toplantı tutanakları, bir sonraki hamlenin hala aşağı yönlü olabileceğini teyit etmeli ancak politika yapıcıların öncelikle enflasyonun düşüş eğilimine devam ettiğine dair daha fazla güvene ihtiyacı var. Dün de belirttiğimiz gibi piyaları etkileyecek veri akışı zayıf ve konuşmacı sayısı çok.

Fed Başkanı Christopher Waller, Peterson Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'ne yaptığı açıklamada, "İşgücü piyasasında önemli bir zayıflamanın olmaması halinde, para politikası duruşunda gevşemeyi rahatlıkla destekleyebilmem için birkaç ay daha iyi enflasyon verileri görmem gerekiyor. Uçurumdan aşağı inmek istemiyoruz. Kritik olan şey bu, şu anda burada üç veya dört ay kalmanın ekonomiyi uçurumdan aşağı atmasına neden olacak gibi görünen bir şey görmüyoruz ”derken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de ayrı bir görünümde Waller'a benzer bir tonda konuştu ve merkez bankasının işletmeler ve hane halkları arasında bastırılmış harcamalara dokunmadığından emin olmak için ilk faiz indirimini onaylama konusunda temkinli olması gerektiğini belirtti. Emekli olmadan önce Haziran ayındaki son Fed toplantısına katılacak olan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, "Düşecek gibi görünen enflasyon verilerini birkaç ay daha görmem gerekiyor" dedi. Boston Fed Başkanı Susan Collins aynı ise "Sabrın gerçekten önemli olduğu bir dönemdeyiz, verilerin çok karışık olduğunu düşünüyorum... ve daha önce düşündüğümden daha uzun sürecek” açıklamasını yapıyordu. Fed fon vadeli işlemleri Eylül ayına kadar yaklaşık %66 oranında faiz indirimi ihtimaline işaret ediyor ve bu yıl için 43 baz puanlık gevşeme fiyatlanıyor.

Piyasalardan endişeli yatırımcıların yapay zeka divası Nvidia'nın yüksek beklentileri karşılayabileceğini umma cesareti göstermesi ve ABD ve İngiltere'nin faiz oranlarına ilişkin görünümü ihtiyatlı bir şekilde izlemesi ile Asya hisseleri bu sabah yükseliş kaydetti. MSCI'nın Japonya dışındaki AsyaPasifik hisselerini içeren en geniş endeksi art arda dört hafta boyunca tırmanarak iki yılın zirvesine ulaştıktan sonra %0,4'lük yükseliş kaydetti. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri ve FTSE vadeli işlemleri %0,2 arttı. S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri biraz daha güçlüydü.

Bugün açıklanacak olan İngiltere enflasyonuna ilişkin rakamlar, İngiltere Merkez Bankası'nın Haziran gibi erken bir gevşeme mi yoksa Ağustos ayına kadar mı bekleyeceğine karar verebilir. Tahminler, çekirdek tüketici fiyat enflasyonunun Mart'taki %4,2'den Nisan'da %3,6'ya yavaşlayacağı yönünde ve daha düşük herhangi bir şey, Haziran ayındaki faiz indirimi ihtimalini daraltacak ve muhtemelen sterlin üzerinde baskı oluşturacaktır.

Petrol fiyatları, Fed'in sürdürülebilir enflasyon nedeniyle ABD faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceği ve bunun dünyanın en büyük petrol tüketicisinin yakıt kullanımını potansiyel olarak etkileyeceği beklentileri üzerine art arda üçüncü günde düşüşte. Brent ham vadeli işlemleri %0,7 düşüşle varil başına 82,28 dolara , ABD Batı Teksas Orta ham petrol (WTI) vadeli işlemleri %0,8 düşüşle 78,02 dolara geriledi.

Altın, hafta başında 2.449 dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştıktan sonra ons başına 2.424 dolarda kalmayı sürdürdü.

Manşette öne çıkanlar

TBMM Genel Kurulunda, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 7 maddesi daha kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Romanya Başbakanı Ciolacu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Erdoğan ve Ciolacu'nun huzurunda ülkeler arasında 6 anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile ortak basın toplantısında, "Rumen vatandaşlarının ülkemize kimlikle seyahetini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiğimizi bu vesileyle duyurmak istiyorum" dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enerji krizi ve tedarik zinciri darboğazlarının etkisinin azalmasıyla birlikte Euro bölgesi enflasyonunun kontrol altında olduğundan "gerçekten emin" olduğunu söyledi. Lagarde ayrıca Avrupa'nın kendisini Donald Trump'ın ABD başkanı olarak yeniden seçilmesi ihtimaline hazırlaması gerektiğini çünkü "bunun Avrupa için sonuçları olacağını... ister gümrük tarifeleri yoluyla olsun ister başka yol ve yöntemlerle olsun" söyledi.

Bundesbank Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Joachim Nagel, enflasyon hedefe doğru ilerlese bile Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz indirimini bir sonraki ay başka bir hamleyle takip etmemesi gerektiğini söyledi. Nagel, Handelsblatt, Les Echos, Corriere della Sera ve El Mundo gazetelerine verdiği ortak mülakatta, "Haziran ayında faizlerin ilk kez düşürülmesi, sonraki Yönetim Konseyi toplantılarında faizleri daha da düşüreceğimiz anlamına gelmez. Otomatik pilotta değiliz" dedi.

ABD Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Petrol Rezervleri Ofisinin, Sandy Kasırgası sonrasında oluşturulan Kuzeydoğu Benzin Tedarik Rezervindeki 1 milyon varil (42 milyon galon) benzinin satışı ve tasfiyesi için talepte bulunulduğu duyuruldu. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Biden yönetiminin, özellikle sürücüler yaz sezonunda yola çıkarken benzin fiyatlarını düşürmeye odaklandığını belirtti.

Fed'in ABD Hanehalkı Ekonomik Refahı raporunda ''Yüksek fiyatlar en önemli endişe kaynağı'' ifadelerine yer verildi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Uçurumdan aşağı inmek istemiyoruz
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı