MEB'in Eğitim Yöneticisi Mülakat Sınavlarında Torpil ve Kayırmacılık İddiaları Sürüyor!

Eğitim Sen Şanlıurfa Şube eş başkanı Özlem Ulutaş Şengül yönetici mülakat sınavlarında yaşanan torpil iddiaları ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

2435 kez okundu.
MEB'in Eğitim Yöneticisi Mülakat Sınavlarında Torpil ve Kayırmacılık İddiaları Sürüyor! Advert

Şengül , yaptığı açıklamada;" Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024 yılı eğitim kurumlarına ilk defa yönetici görevlendirme, müdür ve müdür yardımcılığı sözlü mülakat sınavlarının sonuçlarını açıkladı. Çeşitli illerden sendikalara ulaşan bilgilere göre, yazılı sınavdan yüksek puan alan birçok eğitimci mülakat sınavında düşük puan alarak elendi. Bu durum, aralarında sendika üyelerinin de bulunduğu eğitimcilerin torpil ve kayırmacılık iddialarıyla yeniden mağdur edilmesine yol açtı.

MEB'de eğitim yöneticileri belirlenirken liyakat ve yeterlilik yerine sadakat, yandaşlık, sendikal ve siyasal kayırmacılık ilişkilerinin öne çıkması endişe verici olarak nitelendiriliyor. Mülakat uygulaması, içeriği ve uygulanma şekli itibarıyla yargısal denetimi olanaksız kıldığından, torpile ve siyasal kayırmacılığa elverişli bir sınav biçimi olarak iktidar ve MEB tarafından benimseniyor. Her yıl sonuçlar açıklandığında benzer itirazların gündeme gelmesi dikkat çekiyor.

Mülakat uygulamasıyla nesnel ve objektif bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı vurgulanıyor. Yönetici adaylarının değerlendirilmesinde objektif ölçütler yerine mülakat uygulamasının tercih edilmesi, torpile dayalı kayırmacılığı güçlendirdiği iddia ediliyor. Sınavı yapanların siyasal ideolojik tutumları ve öznel yargıları, sınav sonuçlarını belirleyen ana etkenler olarak öne çıkıyor. Mülakat sınavına yönelik tepkiler, yetkililerin tarafsızlığı ve güvenilirliğinin olmadığını açıkça ortaya koyuyor.

Kamuoyunda, MEB'in eğitim yöneticiliği sınavlarında torpil ve kayırmacılık yapıldığı, iktidara yakın sendika üyelerine sözlü sınavda yüksek not verilerek kayrıldıkları yönünde geniş bir yargı bulunuyor. Son yapılan eğitim yöneticisi mülakat sınavı sonuçları bu yargıyı destekler nitelikte. Mülakat sınavında başarılı olarak ilan edilen aday sayısının sendikalara göre dağılımı açıklanırsa, sendikal ve siyasal kayırmacılığın belirleyici olduğu açıkça görülecektir.

Eğitim yöneticilerinin liyakat ilkesine göre belirlenmesi, adayın yetkinlikleri, deneyimi ve görevin getirdiği niteliklere dayanan objektif kriterlerle değerlendirilmesini gerektirir. Liyakate dayalı seçimler, eğitim kurumlarının etkinliğini artıracak ve öğrenci başarısını destekleyecektir. Ancak, yıllardır eğitim yöneticilerinin büyük bölümü mülakat üzerinden iktidara yakın sendikaların üyeleri arasından seçildiği için, eğitim kurumları ve öğrenci başarısı açısından eğitim sisteminin geldiği nokta ortadadır.

Yazılı sınavda başarılı oldukları halde mülakatta düşük puan verilerek elenen adayların yapacakları itirazların sonucu ne kadar değiştireceği belirsizliğini koruyor. MEB, öğretmen atamalarından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine kadar her alanda doğrudan ‘siyasal torpil’ uygulamasını çağrıştıran mülakat uygulamasındaki ısrarından vazgeçmeli. Eğitim yöneticileri belirlenirken, torpil ve kayırmacılığı çağrıştıran taraflı yöntemler yerine, liyakatin temel alındığı, objektif ve bilimsel ölçütlere dayanan yöntemler tercih edilmelidir."

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum