Urfalı Ressamdan 'Kültür Yolu'na Eleştiri

Urfa’nın yetiştirdiği ünlü ressamlardan Mehmet Nihat Kürkçüoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolu Festivali'nde Urfalı ressamlara yer verilmemesini eleştirdi.

1032 kez okundu.
Urfalı Ressamdan 'Kültür Yolu'na Eleştiri Advert

Urfa’nın yetiştirdiği ünlü ressamlardan Mehmet Nihat Kürkçüoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolu Festivali'nde Urfalı ressamlara yer verilmemesini eleştirdi. Kürkçüoğlu, bu durumun Urfa'nın kültürel mirasının tanıtımı açısından büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mehmet Nihat Kürkçüoğlu, 60 yıldır Urfa’nın yüzlerce tablosunu yaptığını ve amacının Urfa’yı dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti. Kürkçüoğlu, "Sanatın önemli amaçlarından biri de toplumların yüzyıllardır biriktirdiği kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. İsterdim ki Urfa’ya gelen misafirler, Urfa halkı ve Urfalı gençler, Urfa’yı bu tablolarla daha iyi tanısın. Urfa’nın kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerine, el sanatlarına, çarşılarına, avlulu evlerine ve sokaklarına şahit olsun. Fakat bu mümkün olmadı," diyerek festivalde resim sanatına yer verilmemesinin anlamsız olduğunu ifade etti.

Kürkçüoğlu, Urfa’yı tarihteki en şanslı kentlerden biri olarak gördüğünü belirterek, " Türkiye’de sadece üç sanatçının doğduğu kentin tablolarını yaparak tanıtımına katkı sunuyorum. Ancak bu festivalde yaşanan eksiklik beni derinden üzdü. Urfa’nın kültürel ve sanatsal mirasını gelecek kuşaklara aktarmak adına böyle bir platformun kullanılmaması büyük bir kayıptır," dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na çağrıda bulunan Kürkçüoğlu, gelecek festivallerde Urfa’yı ve onun kültürel değerlerini tanıtan sanatçılara daha fazla yer verilmesini istedi. Kürkçüoğlu'nun bu eleştirisi, hem sanat camiasında hem de Urfa halkı arasında geniş yankı buldu.

Urfalı ressamlar, Urfa’nın kültürel zenginliklerini tablolarla dünyaya tanıtmak için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, bu tür organizasyonlarda daha fazla yer almak istediklerini dile getirdi. Kürkçüoğlu, "Umarım gelecekte bu tür organizasyonlarda Urfa'nın değerleri daha çok ön plana çıkarılır ve şehrimizin sanatı hak ettiği değeri görür," diyerek sözlerini tamamladı.

Mehmet Nihat KÜRKÇÜOĞLU Kimdir?

1946 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Şanlıurfa’da tamamladı.

1967-1976 yılları arasında İlkokul öğretmeni olarak hizmet verdi. 1976 yılında Şanlıurfa Bayındırlık ve İskân Müdürlüğüne fotoğrafçı olarak geçti. 1982 yılında Şanlıurfa valisi Erdoğan Cebeci’nin desteğiyle vilayet binasında kurulan atölyede Urfa tabloları yapmaya başladı. Vali Alpaslan Karacan, T. Ziyaeddin Akbulut ve Şahabettin Harput zamanında çalışmalarına devam etti. Bu çalışmalar uzun yıllar sürdü. 1997 yılında emekliye ayrıldı. Bu tarihten itibaren özel atölyesinde çalışmaya başladı.

60 yılı aşkın bir süre aralıksız çalışarak 5000’den fazla yağlı boya tabloyu Şanlıurfa’ya kazandırdı. Bunlardan bir kısmını yörenin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Şanlıurfa Valiliği’ne hediye etti

 Şanlıurfa, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin’de çeşitli defalar kişisel sergiler açtı. Karma sergilere katıldı. Bu sergilerinde sanat çevrelerinden olumlu eleştiriler aldı.

İki tablosu Kültür Bakanlığı koleksiyonuna alındı. Birçok tablosu başta dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başta olmak üzere çeşitli kademelerdeki devlet yöneticilerine Şanlıurfa Valiliği tarafından armağan edildi.

Sanatçının birçok koleksiyonda eserleri bulunmaktadır.

 Urfa tablolarından oluşmuş 3 adet basılı resim kataloğu vardır.

1987 yılında Şanlıurfa Belediyesi’nin Şair Nâbi Sanat Ödülü ve 1991 yılında Şanlıurfa ili Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı’nın (ŞURKAV) Kültür ve Sanat Ödülü’ne layık görüldü.

Kaynak: roportajturk.com

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız