Şanlıurfa Hasenik Pestil’inin Coğrafi İşareti Alındı

Hilvan Yerel Eylem Grubu tarafında Şanlıurfa’ya “Hasenik Pestili” coğrafi işaretli ürün kazandırıldı.

1893 kez okundu.
Şanlıurfa Hasenik Pestil’inin Coğrafi İşareti Alındı Advert

Hilvan Yerel Eylem Grubu tarafında Şanlıurfa’ya “Hasenik Pestili”  coğrafi işaretli ürün kazandırıldı.  

Başvurusu Hilvan Yerel Eylem Grubu tarafında yapılan Hasenik Pestil’inin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesini almaya hak kazandı.

Şanlıurfa Hilvan İlçesinin Hasenik (Ovacık) köyü, yöreye özgü üzüm bağları ve üzüm şırasından elde edilen ürünlerle ( pekmez, pestil, cevizli sucuk, vb)   tanınmaktadır. Hilvan Yerel Eylem Grubu tarafından “Katma değerli ürünlerin geliştirilmesi" amacıyla Hasenik (Ovacık) Pestil’inin coğrafi işaret süreci tamamlanmış ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesini almaya hak kazanmıştır.

Hasenik (Ovacık) köyü, yöreye özgü üzüm bağları, üzüm şırasından elde edilen ürünler ve bağ bozumu festivalleriyle adında sık sık söz ettirmektedir. Hasenik (Ovacık) köyü yıllardan beri en önemli geçim kaynağı üzüm bağlarından elde edilen ürünlerle tanınmaktadır. Üzüm şırasında elde edilen pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk Hasenik’li kadınların ellerinde lezzetli ürünlere dönüşmektedir. Bu ürünlerin hak ettiği değeri ve yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek için Hilvan Yerel Eylem Grubu olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız diye Hilvan YEG koordinatörü Sayın Yusuf Yavuz sözlerine şöyle devam etti.  

“ Şanlıurfa Hilvan İlçesi tarımın en iyi yapıldığı ilçelerin başında gelmektedir. Burada sadece tarımda ürün üretmek değil ürettiğimiz ürünlere değer katmak da çok önemli. Bunların başında coğrafi işaretli ürünler gelmektedir. Hilvan Yerel Eylem Grubu olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana, asıl amacımız, yerel ürünlerin tanıtılması, ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ve markalaşmasını sağlamaktır. YEG yönetim kurulumuz ve yöredeki köylülerimizle el ele verip yöresel ürünlerin tanınırlığını Türkiye ve yurt dışında artırmak için  bir dizi çalışmalar yaptık. Bunların başında ise her yıl Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz Hasenik (Ovacık) bağ bozumu ve şıra festivali gelmektedir.  Bu yıl ise Eylül ayında 4. Hasenik (Ovacık) bağ bozumu ve şıra festivali gerçekleştireceğiz. Hilvan Yerel Eylem Grubu olarak yaptığımız bu çalışmaların meyvesini almaya başladık. 2020 yılında Hasenik Pestil’inin coğrafi işaret sürecini başlattık. Meşakkatli 4 yılın sonunda nihayet Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Hasenik Pestil’inin coğrafi işaretli ürün olduğu tescilledik ve Hilvan Yerel Eylem Grubu olarak tescil belgemizi aldık. Başka yöresel ürünlerimiz için de yeni coğrafi işaret sürecini başlatacağız. Hasenik Pestil’inin Türkiye ve Dünya çapında tanınırlığını artırmak için kurum olarak fuarlara katılım sağlanacak,  tanıtım videoları/filmleri çekilecek, broşür ve kitapçıklar hazırlanacaktır. Yöreye özgü ürünlerin yok olmaması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için kurum olarak faaliyet ve projelere tam hız devam edeceğiz. Bunun için Hilvan Belediyesi, Hilvan Kaymakamlığı, Ziraat odası, Hilvan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve adını saymadığımız bütün kuruluşlarda ortak çalışmaya devam edeceğiz.  Özellikle festival ve coğrafi işaret başvuru sürecinde desteklerini esirgemeyen Hilvan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Salih KARATAŞ’a, Hasenik Köylülerine, Eyyüp ŞILDIR beye, Aslan Ali BAYIK beye çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Bakan Tunç: Türk yargısından kaçmak olmaz
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum
Davutoğlu: Erzincan Başbağlar’da katledilen 33 masum canımızı rahmetle anıyorum