Çin'in uyguladığı 5 ekonomi politikası ile ekonomik toparlanma sağlandı

CGTN Yorumcusu Zhi Wuyan, Çin hükümetinin yılın başından itibaren uygulamaya koyduğu 5 ekonomi politikasının etkisini göstermeye başladığını söyledi.

110 kez okundu.
Çin'in uyguladığı 5 ekonomi politikası ile ekonomik toparlanma sağlandı Advert

Zhi Wuyan, Çin hükümetinin yılın başından itibaren uygulamaya koyduğu 5 ekonomi politikasının etkisini göstermeye başladığını söyledi.

İlk olarak, bilimsel inovasyon ve donanımlar ile tüketim ürünlerinin yenilenmesine dair alanlara 500 milyar yuanlık (yaklaşık 70 milyar 400 milyon dolar) kredi verildiğini belirten Zhi Wuyan, “Bu politikayla, dijital ekonomi, yapay zeka ve çevre koruma gibi alanlarda faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin donanımlarını yenilemesi için yüzde 1,75 faizli kredi sağlandı. Diğer yandan, otomobil ve beyaz eşya dahil tüketim ürünlerinin yenilenmesine 15 milyar yuanlık sübvansiyon sunuldu. Bu politikayla 2024 yılının ilk 4 ayında ülkedeki beyaz eşya satış miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında arttı, 2024 yılının ilk çeyreğinde otomobil satış miktarı 6 milyon 720 bine ulaşarak 2019 yılından itibaren rekor seviyeye ulaştı.” diye konuştu.

Zhi Wuyan, “İkinci olarak, dış ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlere finansal destekler verildi. Çinli şirketlerin uluslararası ticaret fuarlarına katılmalarına çeşitli hizmetler sağlandı. Çin Gümrükler Genel Müdürlüğü, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin 17 önlem aldı. E-ticaret şirketlerinin Yetkili Ekonomik Operatör (AEO) sertifikasından faydalanmasına yardım edildi. Yılın ilk 4 ayında, Çin’in dış ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 oranında artarak rekor seviyeye ulaştı.” dedi.

Üçüncü olarak, yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi için çalışmaların yoğunlaştırıldığını ifade eden Zhi Wuyan, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Çin hükümetinin uyguladığı ‘Yüksek Seviyeli Dışa Açılmanın İlerletilmesi ve Daha Çok Yabancı Sermayenin Ülkeye Çekilmesine Dair Plan’ çerçevesinde ticaret ortamını iyileştirme önlemleri alındı. Örneğin, yabancı sermayeli şirketlerin pazara erişimi kolaylaştırıldı. Yabancı yatırım endüstrileri rehber kataloğu genişletildi. Çin’de çalışan yabancıların ikamet ve çalışmalarına daha büyük kolaylıklar sağlandı. 2024 yılının ilk çeyreğinde, Çin’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin sayısı yüze 20.7, Çin’in fiilen değerlendirdiği yabancı yatırım ise yüzde 41.7 oranında arttı.”

Zhi Wuyan, “Dördüncü olarak, yabancı turistlerin ülkeye çekilmesi için bir dizi önlem alındı. 2023 yılının sonundan itibaren, 11 Avrupa ülkesinden gelen turistlere vize muafiyeti uygulandı. 15 Mayıs'tan itibaren, yolcu gemisiyle Çin’e gelen yabancı turist grupları da vizeden muaf tutuldu. Bunun yanı sıra, yabancıların Çin’de ödeme yöntemlerine erişimi kolaylaştırıldı. 2024 yılının ilk çeyreğinde, Çin’e gelen yabancı turistlerin sayısı 3 kat arttı. Vizeden muaf olarak Çin’e gelen yabancıların sayısı yüzde 266.1 oranında artarak 1 milyon 988 bine yükseldi.” şeklinde konuştu.

Beşinci olarak, emlak piyasasının istikrarlı olarak geliştirilmesi için ilgili önlemler alındığını belirten Zhi Wuyan, “Çin hükümeti, konut alımlarına 300 milyar yuanlık kredi sağladı. Ev satışlarında peşinat ve kredi faiz oranları azaltıldı. Uluslararası toplum, küresel ekonomiye büyük etki getiren Çin ekonomisinin işleyişine büyük önem veriyor. Çin hükümetinin uyguladığı politikalarla Çin ekonomisi kaliteli bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Bu, uluslararası topluma olumlu bir cevap verdi.” dedi.

Hibya Haber Ajansı

Çin'in uyguladığı 5 ekonomi politikası ile ekonomik toparlanma sağlandı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı