DSÖ, Taiwan'a ilişkin önergeleri 8 yıldır reddediyor: Bağımsızlık nafile bir girişim

CMG Yorumcusu Shi Mo, 77. Dünya Sağlık Asamblesi’nde dün alınan kararla Çin’in Taiwan bölgesinin gözlemci sıfatıyla Dünya Sağlık Asamblesi’ne davet edilmesinin istendiği önergenin gündeme dahil edilmesinin reddedildiğini belirtti.

94 kez okundu.
DSÖ, Taiwan'a ilişkin önergeleri 8 yıldır reddediyor: Bağımsızlık nafile bir girişim Advert

Shi Mo, 77. Dünya Sağlık Asamblesi’nde dün alınan kararla Çin’in Taiwan bölgesinin gözlemci sıfatıyla Dünya Sağlık Asamblesi’ne davet edilmesinin istendiği önergenin gündeme dahil edilmesinin reddedildiğini belirterek, “Dünya Sağlık Asamblesi’nin art arda 8 yıl Taiwan’a ilişkin önergeleri reddetmesi, Tek Çin ilkesinin halkların gönlüne ve çağın eğilime uyduğunu, Taiwan’daki Demokratik İlerleme Partisi’nin dış güçlerle işbirliği yaparak siyasi manipülasyonlarda bulunmasının tüm dünyanın çıkarlarına zarar verdiğini ve Taiwan’ın bağımsızlığının bir geleceğinin olmadığını bir kez daha kanıtladı.” dedi.

Bazı ülkelerin ortaya koyduğu önergenin, Tek Çin ilkesine aykırı olduğu için bir paçavradan ibaret olduğunu söyleyen Shi Mo, açıklamasına şöyle devam etti:

“Dünya Sağlık Asamblesi’nin yıllardır Taiwan’a ilişkin önergeleri reddetmesi, uluslararası toplumun BM Şartı’nı ve uluslararası ilişkilerin temel kurallarını savunma yönündeki fikir birliğini de yansıtıyor. Taiwan Boğazı’nın iki yakasındaki soydaşlar bir ailenin üyeleri. Taiwanlı soydaşların sağlığına ve mutluluğuna daima büyük önem veren Çin merkezi hükümeti, Taiwan bölgesinin Tek Çin ilkesine bağlı kalınarak küresel sağlık çalışmalarına katılmasına ilişkin uygun düzenlemeler yapmış bulunuyor.”

Shi Mo, dolayısıyla sözde halk sağlığına dair iddiaların, Taiwan’daki Demokratik İlerleme Partisi’nin dış güçlere sırtını yaslayarak Taiwan’ın bağımsızlığı yönünde kışkırtmalarda bulunmak için kullandığı bir bahaneden öte bir anlam taşımadığını savunarak, şunları söyledi:

“Taiwan bölgesi yönetiminin ABD’yle işbirliği yaparak Dünya Sağlık Asamblesi’nde siyasi manipülasyonlarda bulunmasına uluslararası toplum somut adımlarla kesin bir yanıt verdi: Dünya üzerindeki çoğu ülke, BM Genel Kurulu’nun 2758. sayılı kararına ve Tek Çin ilkesine bağlı kalacaklarını, Taiwan bölgesinin Dünya Sağlık Asamblesi’ne katılmasına karşı çıkacaklarını Çin’e yeniden bildirdi. Yüzlerce ülke de DSÖ Genel Direktörü’ne gönderdikleri özel mesajlarla Çin'in tutumuna destek verdi.”

Hibya Haber Ajansı

DSÖ Taiwan'a ilişkin önergeleri 8 yıldır reddediyor: Bağımsızlık nafile bir girişim
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı