ABD tedirgin

Yılbaşından beri her ay ECB’nin yaptığı Tüketici beklenti anketini incelemeye devam ediyoruz.

114 kez okundu.
ABD tedirgin Advert

Yılbaşından beri her ay ECB’nin yaptığı Tüketici beklenti anketini incelemeye devam ediyoruz. Avrupa Merkez Bankası'nın dün açıkladığı yeni anket sonuçlarına göre, Euro bölgesi tüketicileri geçen ay, tam da banka rekor faiz artırımlarını geri alma planları yaparken. enflasyon beklentilerini düşürdü. Gelecek 12 ay için enflasyon beklentileri bir önceki aydaki %3,0'den %2,9'a düşerek Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu arada üç yıl sonraki enflasyon beklentileri %2,5'ten %2,4'e geriledi ve hala ECB'nin %2 hedefinin çok üzerinde.

Yaş grupları arasında enflasyon algılarında yakınlaşma olmasına rağmen, genç katılımcılar yaşlı katılımcılara göre daha düşük enflasyon beklentileri bildirmeye devam etti. Gelir beklentileri değişmeden kalırken, tüketiciler de büyüme konusunda daha az kötümserdi ve bir ay önce görülen %1,1'lik düşüşe kıyasla gelecek yıl %0,8'lik bir daralma öngörüyorlar. IMF , Çin ekonomisinin "güçlü" bir ilk çeyreğin ardından (Çin ekonomisi, ilk çeyrekte yıllık bazda %5,3 ile beklenenden daha hızlı büyüdü) ve yakın zamanda açıklanan bazı ek politika tedbirlerinin etkisiyle bu yıl için öngördüğü %4,6’lık büyüme tahminini %5’e çıkardı.

IMF, hem 2024 hem de 2025 GSYİH hedeflerini yüzde 0,4 puan yukarı revize ettiğini söyledi ancak Çin'deki büyümenin, yaşlanan nüfus ve üretkenlikteki yavaşlayan artış nedeniyle 2029 yılına kadar yüzde 3,3'e yavaşlayacağı konusunda uyardı.

ABD tarafında ise verilerin Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması ve kapsamına ilişkin yeni şüpheler yaratmasıyla ve de Mayıs ayı için ABD tüketici güven endeksindeki keskin iyileşme karşısında da hazırlıksız yakalanmaları ile ABD hazine tahvili getirileri dört haftanın zirvesine yaklaşarak Asya-Pasifik tahvillerini ve doları yükseltirken hisse senetleri üzerinde baskı yarattı. FedWatch Aracına göre, piyasalar veriler sonrasında Eylül ayına kadar en az çeyrek puanlık faiz indirimi ihtimalini %44 olarak tahmin ediyor. Gösterge ABD 10 yıllık getirileri Tokyo işlem saatlerinde %4,556'ya kadar yükseldi; bu seviye, bir gecede kötü alınan iki ve beş yıllık Hazine ihalelerinin ardından 3 Mayıs'tan bu yana görülmemiş bir seviye.

MSCI'nın Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi % 0,8 ve ABD S&P 500 vadeli kontratları, %0,2 düşüş gösterdi. Pek çok yerde hisse senedi endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerinde veya bu zirvelere yakın olduğundan, düşüş için yeterince yer var. Bu durum, Cuma günkü Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü PCE deflatörüne yönelik riskleri özellikle yüksek kılıyor.

Ham petrol, OPEC+'nın bu Pazar günü yapacağı toplantıda üretim kesintilerini sürdüreceği spekülasyonunun etkisiyle dördüncü günde de yükselerek dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı Temmuz teslimli Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 84,49 dolara ve Temmuz ayı ABD WTI vadeli kontratları %0,4 artışla 80,18 dolara yükseldi. Bugünün gündemine baktığımızda ; Almanya öncü TÜFE (Mayıs), Almanya, Fransa, İtalya tüketici güveni (Mayıs) ve Fed'in Bej Kitabı ön plana çıkıyor.

Manşette öne çıkanlar

Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki araç muayene hizmetinin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verildi. Cumhurbaşkanlığı'nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Afganistan ile vize uygulamasında değişiklik yürürlüğe girdi. Türkiye ve Afganistan arasında Diplomatik Pasaport Hamileri İçin Vize Yükümlülüğünün Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma’nın durdurulması hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılının ilk dört ayında altın rezervlerini önemli ölçüde artırdı. Ocak ayı sonunda 738.4 ton altın rezervi bulunan Türkiye, Nisan 2024'te 781.9 ton altın rezervine ulaştı.

BOJ Yönetim Kurulu üyesi Seiji Adachi, yendeki keskin düşüşlerin enflasyonu artırması veya halkın gelecekteki fiyatlara ilişkin algısının beklenenden daha fazla hareket etmesi halinde Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz oranlarını artırabileceğini söyledi.

Goldman Sachs'a göre son veriler ekonomistlerin Fed'in faiz indirimine ilişkin tahminlerini Temmuz ayından Eylül ayına çekmelerine neden oldu. Bir sonraki Fed toplantısı Haziran'da, ardından Temmuz ve Eylül'de yapılacak.

IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath Pekin'de yaptığı açıklamada, Uluslararası Para Fonu'nun Çin'in emlak sektöründeki sorunlarını ele almak için daha kapsamlı bir politika paketine ihtiyaç duyduğunu öngördüğünü belirtti. Gopinath, merkezi hükümet kaynaklarının önceden satılmış bitmemiş konutların alıcılarına yardım etmek için kullanılması gerektiğini söyledi.

Tüketici fiyat baskıları Nisan ayında beklenmedik bir şekilde artarak Avustralya Merkez Bankası'na ihtiyatlı olması yönünde bir uyarı daha gönderirken, merkez bankasının bu ayın başlarında faiz oranlarını daha da arttırma olasılığını tekrar masaya yatırma kararını da teyit etti. Avustralya İstatistik Bürosu, aylık tüketici fiyat endeksi göstergesinin Mart ayındaki %3.5'e kıyasla Nisan ayına kadar olan 12 aylık dönemde %3.6 arttığını belirtti. Ekonomistler enflasyonun %3.4'e düşmesini bekliyorlardı. Kurumdan yapılan açıklamada, "Enflasyon son beş ayda nispeten istikrarlı seyretti, ancak bu, yıllık enflasyonun küçük bir artış gösterdiği üst üste ikinci ay oldu" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından, orta vadede Almanya'nın artan harcama baskılarıyla karşı karşıya olduğunu ve artan harcama ihtiyaçlarını karşılamak için yetkililerin "borç frenini" ılımlı bir şekilde gevşetmeyi düşünmesi gerektiği bildirildi.

Japonya'da Mayıs'ta tüketici güven endeksi 36,2 oldu. (Beklenti 38,9, Önceki 38,3)

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

ABD tedirgin
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı