Özdağ: Hayvan ve gıda ürünleri ithalatında Türkiye dünyada başı çekiyor

Gelecek-Saadet Grubu, Grup Başkanı Selçuk Özdağ, iktidarın uzun yıllardır uyguladığı yanlış politikaları yüzünden et ve gıda ürünlerinde Türkiye'nin yurt dışına bağımlı hale geldiğini belirtti.

95 kez okundu.
Özdağ: Hayvan ve gıda ürünleri ithalatında Türkiye dünyada başı çekiyor Advert

Grup Başkanı Özdağ, iktidarın uzun yıllardır uyguladığı yanlış politikaları yüzünden Türkiye'nin yurt dışına bağımlı hale geldiğini belirtti.

Özdağ, Gelecek-Saadet Grubu olarak konu üzerinde TBMM’ye Araştırma Önergesi verdiklerini belirttiği konuşmasında, Türkiye'nin hayvan ve gıda ürünleri ithalatında dünyada başı çektiğini söyleyerek "Sığır ithalatında dünyada 2. Avrupa'da 1. sırada, mercimek ithalatında 2. sırada, ayçiçeğinde 3. sırada, buğday ithalatında 3. sırada, mısır ithalatında 9. sırada, arpa ithalatında 10. sırada, pirinç ithalatında ise 13. sıradadır." dedi.

Türkiye'nin, tarımsal üretim yaparken kullandığı mazotu, gübreyi, tohumu, zirai ilaç gibi girdilerin nerdeyse tamamını da ithal ettiğine dikkat çeken Özdağ, "Kriz arttıkça bu girdilerin maliyetlerinin arttığı bilinmektedir. TÜİK'e göre 2021'de ekonomi yüzde 11 oranında büyürken, tarımda yüzde 2,2'lik küçülme kaydedilmiş durumdadır. Bunun nedenleri arasında kuraklık, artan girdi maliyetleri, geliri düşen çiftçinin üretimden çekilmesi ve dışa bağımlılık olsa da temel sebebin mevcut iktidarın bilinçli bir şekilde Türk çiftçisini bitirme projesi olduğu çok açıktır. İktidar et fiyatlarını düşürmek gerekçesi ile 2010 yılından itibaren canlı hayvan ve et ithalatı yapmaktadır. Peki son 14 yıldır uygulanan bu politika ile et fiyatları düştü mü? Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ocak 2024’te yıllık bazda fiyatı en çok artan ilk 3 ürünün: Yüzde 165,6 ile sakatatlar, yüzde 129,4 ile kuzu eti ve yüzde 109,7 ile dana eti olduğuna göre bu uygulamanın herhangi bir işe yaramadığı açıkça görülmektedir." şeklinde konuştu.

Özdağ, 20 yıl öncesine kadar tarım, hayvancılık ve gıda üretimi konusunda kendi kendine yeten nadir ülkelerin başında gelen Türkiye'nin, son yıllarda bu özelliğini koruyamadığı gibi dünyada gıda fiyatları açısından da en yüksek fiyat artışlarının yaşandığı ülkelerin başında geldiğini bildirdi.

Türkiye'nin dünyanın en az et tüketen ülkeleri arasında olduğu halde, dünyada en çok canlı hayvan ve et ithal eden iki ülkesinden birisi olduğunun altını çizen Özdağ, "İktidarın tarım ve hayvancılık konusunda uyguladığı politikalar esasen ne yerli ne de millidir. Ülke sınırlarımızdan akın akın geçip gelen kaçak ve sığınmacıların yanında özellikle doğu illerimizin sınır kapılarından miktarı belli olmayan kaçak hayvan ve et de girmektedir. Esasen her konuda olduğu gibi bu konuda da iktidarın gri alanlar yarattığı ve buradan bazı yandaşların ciddi rantlar elde ettiği düşünülmektedir. Kilosunu 3 dolara yaklaşık 100 TL.’ye ithal ettikleri eti 500 liraya satan bir rant çetesi var. Bu rantın gerçek sahiplerinin ve ülkeye yaptıkları bu ihanetin hesabı sorulmak zorundadır." ifadelerine yer verdi.

Hibya Haber Ajansı

Özdağ: Hayvan ve gıda ürünleri ithalatında Türkiye dünyada başı çekiyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı