Xi Jinping, BAE Devlet Başkanı ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı’nın açılış törenine katılmak ve Çin’e resmi ziyaret yapmak üzere Beijing’e gelen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir görüşme yaptı.

125 kez okundu.
Xi Jinping, BAE Devlet Başkanı ile görüştü Advert

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı’nın açılış törenine katılmak ve Çin’e resmi ziyaret yapmak üzere Beijing’e gelen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bugün bir görüşme yaptı.

Xi, son ziyaretin Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan’ın Çin’e gerçekleştirdiği altıncı ve devlet başkanlığı görevine geçtikten sonra da ilk ziyaret olduğuna işaret ederek, bu ziyaretin Çin ile BAE arasındaki ilişkileri hızlandırmada olumlu rol oynayacağına inandığını söyledi.

BAE’nin Çin’in önemli bir kapsamlı stratejik ortağı olduğunu anımsatan Xi, “son yıllarda ortak rehberliğimiz altında, Çin-BAE ilişkileri olumlu gelişme eğilimini sürdürerek, yeni dönemde Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkiler için bir örnek oluşturdu.” dedi.

Xi, BAE ile beraber, ikili kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin canlı ve sağlıklı gelişimini güvence altına almak üzere bu ilişkileri stratejik ve uzun vadeli bir şekilde değerlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

BAE’nin bağımsız bir gelişme yolunu izlemesini ve devletin egemenliği ve güvenliğiyle kalkınma çıkarlarını savunmasını desteklediklerini vurgulayan Xi, BAE ile karşılıklı siyasi güveni sağlamlaştırarak, Çin-BAE kader birliğini el ele oluşturmaya hazır olduklarını belirtti.

Xi, BAE ile ticaret, enerji ve altyapı gibi alanlardaki işbirliğini pekiştirmek, bilgi teknolojisi, yapay zeka, dijital ekonomi ve yeni enerji gibi yüksek teknoloji alanlarında işbirliğini genişletmek, kolluk faaliyetleri ve güvenlik alanlarındaki işbirliğini geliştirmek ve kültürel ve beşeri iletişimi yoğunlaştırmak için çalışmaya istekli olduklarını dile getirdi.

Çin’in BAE de dahil olmak üzere Arap ülkeleriyle beraber, 2. Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’ni iyi bir şekilde düzenlemek ve Çin-Arap kader birliği inşasını hızlandırmak için çaba göstermeye hazır olduğunu ifade eden Xi, BAE ile Çin ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’ne üye ülkeler arasındaki stratejik ortaklık ilişkisini güçlendirmenin yanı sıra, çok taraflı işbirliğini genişleteceklerini ve Küresel Güney ülkelerinin ortak çıkarlarını savunacaklarını sözlerine ekledi.

Arap ülkeleri ve Körfez ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkilerin sürekli olarak geliştirilmesinin bu ülkelerin halklarının ortak arzusuna ve temel çıkarlarına uygun olduğuna dikkat çeken Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Arap ülkeleri ve Körfez ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkilerin iki tarafın halklarına daha fazla yarar sağlamasını ilerletmek Çin’le ortak çaba harcamaya hazır olduklarını ifade etti.

BAE-Çin ilişkilerinin karşılıklı güven, saygı ve ortak çıkarın temelinde geliştirildiğine işaret eden Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, iki ülke arasında her alanı kapsayan işbirliğinin olağanüstü seviyeye ulaştığını söyledi.

İkili ilişkilere büyük önem verdiklerini, Çin’i diplomatik önceliklerine koyduklarını ve Çin’i uzun vadeli ve güvenilir stratejik işbirliği ortağı olarak gördüklerini vurgulayan Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yıl dönümü vesilesiyle ticaret, ekonomi, yatırım, enerji, bilim, teknoloji, eğitim ve kültür alanlarındaki ikili işbirliğini daha da derinleştireceklerini dile getirdi.

Tek Çin ilkesine bağlı kalacaklarını yineleyen Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, “Taiwan’ın bağımsızlığı”nı amaçlayan her türlü girişime karşı çıktıklarının ve Çin’in ulusal birleşmesi için harcadığı çabalara destek verdiklerinin altını çizdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ortaya koyulan Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni desteklediklerini kaydeden Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, Kuşak ve Yol ortak inşasına aktif olarak katılmanın yanı sıra Çin’le çok taraflı koordinasyonu ve işbirliğini yoğunlaştırarak bölgedeki ve dünyadaki barış, kalkınma ve refahın ilerletilmesinde aktif rol oynamaya devam edeceklerini belirtti.

İki lider ayrıca İsrail-Filistin çatışması hakkında da fikir alışverişinde bulundu. Cumhurbaşkanı Xi, ateşkesin kapsamlı bir şekilde sağlanması ve insani krizin yumuşatılmasının şu anki öncelik olduğuna işaret ederek, uluslararası toplumun Filistin sorununun iki devletli çözüm planı temelinde en kısa zaman içinde müzakere yoluyla çözülmesini desteklemesi gerektiğini anlattı. Xi, ayrıca Filistin sorunu hakkında aynı tutuma sahip olan Çin ve BAE’nin sorunun kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme bağlanmasını ilerletmek için birlikte çaba sarf etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Görüşmenin ardından iki lider yatırım, “Kuşak ve Yol” inşası, teknoloji, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı, Çince eğitimi, kültür ve turizm gibi alanlardaki ikili işbirliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

Hibya Haber Ajansı

Xi Jinping BAE Devlet Başkanı ile görüştü
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı