Japonya 2022'den bu yana 62 milyar dolarlık harcama ile ilk döviz müdahalesini doğruladı

İstanbul, 31 Mayıs (Hibya) - Japonya Maliye Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı veriler, Japon yeninin Nisan ayında son 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından ülkenin 2022'den bu yana ilk kez döviz müdahalesi yaptığını doğruladı.

97 kez okundu.
Japonya 2022'den bu yana 62 milyar dolarlık harcama ile ilk döviz müdahalesini doğruladı Advert

Maliye Bakanlığı'nın Cuma günü yaptığı açıklamaya göre Japonya 26 Nisan - 29 Mayıs tarihleri arasında 9,7885 trilyon yen (62,25 milyar dolar) tutarında döviz müdahalesi yaptı. Bakanlık kayıtlarına göre, Japon hükümeti Ekim 2022'den bu yana ilk kez böyle bir piyasa önlemi aldı.

Hükümetin attığı adımın zaman çizelgesi, 29 Nisan'da yenin ABD doları karşısında 160,03 ile 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından son haftalarda Japon para biriminde yaşanan keskin toparlanmayla aynı döneme denk geliyor. 

Aynı seansın ilerleyen günlerinde 156 seviyesine sıçrayarak Japon yetkililerin olası bir müdahalesine ilişkin spekülasyonları alevlendirdi. Para birimi günler içinde yüzde 2'den fazla güçlendi.

O dönemde Bank of America Global Research analistleri, Japonya Merkez Bankası verilerine dayanarak ilk kuşkulu müdahalenin büyüklüğünün 5 trilyon ila 6 trilyon yen (32,7 milyar ila 39,2 milyar dolar) arasında olabileceğini tahmin ediyordu.

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın Mart ayında negatif faiz oranlarına dayalı para politikasını sona erdirmesinden bu yana sürekli baskı altında mücadele ediyor. Cuma günü (TSİ 13:55) ABD doları karşısında 157.25 seviyesinden işlem gördü.

Bu ayın başlarında Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, keskin kur hareketlerinin hane halkını ve şirketleri etkilemeye başlaması halinde müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı. Bakanlığın yeni desteklemek için devreye girip girmediği sorulduğunda ise yorum yapmaktan kaçındı.
 

Hibya Haber Ajansı

Japonya 2022'den bu yana 62 milyar dolarlık harcama ile ilk döviz müdahalesini doğruladı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı