EBRD ve İş Bankası Türkiye'de yeşil ve dijital kalkınma için güçlerini birleştiriyor

İstanbul, 3 Haziran (Hibya) - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin en büyük özel bankası olan Türkiye İş Bankası'na, yeşil ekonomi ve imalat sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dijital dönüşümüne yönelik yatırımlar için özel sektör müşterilerine kredi vermek üzere 100 milyon Euro'ya eşdeğer ABD Doları finansman sağlıyor.

66 kez okundu.
EBRD ve İş Bankası Türkiye'de yeşil ve dijital kalkınma için güçlerini birleştiriyor Advert

EBRD'den yapılan açıklamaya göre finansman, İş Bankası'nın mevcut Çeşitlendirilmiş Ödeme Hakları programı kapsamında ihraç edilen derecelendirilmiş tahvillere yapılacak yatırım ile EBRD'nin Yeşil Ekonomi Finansman Kolaylığı II (GEFF II) ve Türkiye Dijital Dönüşüm Finansman Kolaylığı'ndan sağlanacak katkılardan oluşacak. 

Proje, ülkenin özel sektörünün yeşil ve dijital gelişimine odaklanarak Türkiye'nin ikiz dönüşüm hedeflerini destekleyecek. 

EBRD Finansal Kurumlar Genel Müdürü Francis Malige, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“İş Bankası'nın 100. yıldönümünü bu imzayla kutlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu stratejik finansman, Türkiye'de sürdürülebilir kalkınma ve teknolojik inovasyona olan bağlılığımız doğrultusunda, Türk imalatçı KOBİ'lerinin dijital olgunluğunu ilerletmede ve yeşil projelere yapılan yatırımları desteklemede önemli bir rol oynayacaktır.”

İklim değişikliğinin ele alınması, 2053 yılında net sıfır emisyon hedefini belirlemiş olan Türkiye için önemli bir hedef olmaya devam etmektedir. Bu emisyon hedefine ulaşmak için Türkiye'nin enerji, ulaştırma, inşaat ve sanayi sektörlerinde 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 10 milyar ABD doları finansmana ihtiyacı vardır.

Türkiye GEFF II programı, ülkedeki yeşil yatırımlar için 500 milyon Avro ayıran ilk programın başarısı üzerine inşa edilerek bu yatırım ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlamaktadır. 

Sürdürülebilir yatırımları desteklemenin yanı sıra, bazı finansmanlar ülkenin imalatçı KOBİ'lerinin dijital kapasitelerini artırmalarını sağlayacaktır. Üretim ve satışlara önemli katkılarına rağmen, Türk KOBİ'leri finansmana erişimde süregelen eksikliklerden ve Avrupa Birliği ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'ndaki muadillerinin gerisinde kalan dijital olgunluk düzeyinden muzdariptir.

EBRD'nin Mayıs ayında başlattığı Türkiye Dijital Dönüşüm Finansman Programı, dijital yatırımlar ve çözümler için finansman kaynakları sağlayarak KOBİ'lerin dijital dönüşüm yatırımlarını desteklemeyi, büyümeyi ve inovasyonu teşvik etmeyi amaçlıyor.

Türkiye'nin ilk özel ticari bankası olan İş Bankası bu yıl yüzüncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. EBRD, 2009'dan bu yana çoğunluğu özel sektörde olmak üzere 442 proje ve ticaret finansmanı limiti aracılığıyla 19,8 milyar Avro yatırımla Türkiye'nin en önemli yatırımcılarından biridir.
 

Hibya Haber Ajansı

EBRD ve İş Bankası Türkiye'de yeşil ve dijital kalkınma için güçlerini birleştiriyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı