Pembrolizumab, bağışıklık hücrelerinin yüzeyindeki belirli bir proteini hedef alıp bloke ederek kanser hücrelerini arayıp yok ediyor.

Klinik bir çalışmada, ilacın kemoterapi yerine ameliyattan önce verilmesinin, kansersiz ilan edilen hastalarda büyük bir artışa yol açtığı tespit edildi. Sonuçlar, dünyanın en büyük kanser konferansı olan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) yıllık toplantısında sunuldu.

Çalışma University College London, University College London hastanesi, Manchester'daki Christie NHS Foundation Trust, Leeds'deki St James's Üniversitesi hastanesi, Southampton Üniversitesi hastanesi ve Glasgow Üniversitesi tarafından yürütüldü.

Christie'de danışman klinik onkolog olan Prof Mark Saunders, deneme sonuçlarının “gerçekten çok heyecan verici” olduğunu belirterek “Ameliyat öncesi immünoterapi, bu tür kanserli hastalar için bir ‘oyun değiştirici’ olabilir. Sadece sonuç daha iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda hastaları genellikle daha fazla yan etkisi olan daha geleneksel kemoterapi almaktan kurtarır. Gelecekte immünoterapi ameliyat ihtiyacının yerini bile alabilir.” dedi.

Bağırsak kanseri, dünya çapında kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yılda 1,9 milyondan fazla yeni vaka ve 900.000'den fazla ölüm gerçekleşmektedir.

Merck Sharp and Dohme tarafından finanse edilen ve University College London tarafından desteklenen çalışmada araştırmacılar, İngiltere'deki beş hastaneden ikinci veya üçüncü evre bağırsak kanseri olan ve belirli bir genetik profile (MMR eksikliği/MSI-Yüksek bağırsak kanseri) sahip 32 hastayı çalışmaya dahil etti.

İkinci veya üçüncü evre bağırsak kanseri olan hastaların yaklaşık yüzde15'i bu özel genetik yapıya sahiptir.

Hastalara normal kemoterapi ve ameliyat tedavisi yerine ameliyattan önce Keytruda olarak da bilinen dokuz haftalık pembrolizumab verildi ve daha sonra zaman içinde izlendi.

Sonuçlar, pembrolizumab ile tedaviden sonra hastaların yüzde 59'unda kanser belirtisi olmadığını ve kalan yüzde 41'inde herhangi bir kanserin ameliyat sırasında çıkarıldığını göstermektedir.

Denemedeki tüm hastalar tedaviden sonra kanserden arınmıştır. UCL, bu genetik profile sahip hastalara standart kemoterapi verildiğinde, ameliyattan sonra yüzde 5'ten daha azında kanser belirtisi olmadığını söyledi.

Önümüzdeki birkaç yıl boyunca, deneme genel sağkalım ve nüks oranlarını da değerlendirecek.
 

Hibya Haber Ajansı