Enerji Bir-Sen GAP Şube Başkanı Abdullah Karababa, yüksek enflasyon ve toplu sözleşme hükümlerinin engellenmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karababa, emekçilerin haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, mevcut sorunların çözülmesini beklerken bürokratik engellemelerle karşılaştıklarını ifade etti.

Karababa, son 20 yılda demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanlarında atılan olumlu adımların geri alınarak kazanımların tehlikeye atıldığını vurguladı. Anayasa, Uluslararası Sözleşmeler ve 4688 sayılı Kanun ile koruma altına alınan toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığını belirtti.

Anayasa Mahkemesi tarafından Mart ayında toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini hatırlatan Karababa, kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmesini engellemek ve pazarlık gücünü azaltmak amacıyla aylık 345 TL kesinti yapıldığını söyledi. Karababa, tasarruf tedbirleri kapsamında personel servis hizmetinin kaldırılması, koruyucu giyim ve fazla çalışma ücretlerinin kısıtlanmasına da dikkat çekti.

"Koruyucu giyim kazanımımız, 12 yıldır sorunsuz uygulanıyordu. Ancak bugün, maliye bürokrasisi ve genelgelerle bu haklarımız kısıtlanmaya çalışılıyor. Fazla çalışma ücreti, yıllardır toplu sözleşmelerde yer alan bir hususken, şimdi fiili çalışmaya bağlanmaya çalışılıyor," dedi.

Servis hizmetinin kaldırılmasına tepki gösteren Karababa, bu hizmetin kamu hizmetinin devamlılığı için önem taşıdığını belirterek, genelgelerle kaldırılamayacağını ve tasarruf tedbirlerine konu edilemeyeceğini söyledi. Ayrıca, lojman kiralarına yapılan fahiş artışların kamu görevlilerini zor durumda bıraktığını ifade etti.

Teknik ve idari personelin mali ve özlük haklarının yetersizliğine dikkat çeken Karababa, 1. dereceye 3600 ek gösterge verilmesi konusunun hala çözüme kavuşmadığını belirtti. Emekli aylıklarının düşüklüğüne ve emeklilerin mağduriyetine vurgu yaparak, adil bir düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Son olarak Karababa, toplu sözleşme ikramiyesinin geri verilmesini, servis hizmetinin yaygınlaştırılmasını, koruyucu giyim kazanımının engellenmemesini, fazla çalışma ücretlerinin artırılmasını ve lojman ile sosyal tesislerin yaygınlaştırılmasını talep etti. Ayrıca, mühendislik meslek kanununun çıkarılması gerektiğini belirterek, mühendis, mimar, teknik personel ve idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini istedi.

Abdullah Karababa, emekçilerin sesi olmaya devam edeceklerini ve haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirterek konuşmasını sonlandırdı.