Bakan Bolat, Filistinli mevkidaşı El-Amur ile görüştü

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Filistin Milli Ekonomi Bakanı Muhammed El-Amur ile bir araya geldi.

107 kez okundu.
Bakan Bolat, Filistinli mevkidaşı El-Amur ile görüştü Advert

Toplantıda Türkiye ve Filistin arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin yanı sıra, İsrail’in Filistin’de uyguladığı insanlık dışı katliam sonrasında, Türkiye’nin Filistin ekonomisinin kalkınmasına ve Filistin ile olan ticari ilişkilerimizin sürdürülmesine yönelik öncelikli konular ele alındı.

Görüşmede Filistinli Bakan El - Amur, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filistin davasının ve Filistin halkının en büyük destekçisi olduğunu, İsrail’in soykırımına karşı en güçlü mücadeleyi sergilediğini ve Türkiye’ye bu gelişinde Filistin Hükümeti ve halkının büyük sevgi, saygı ve şükranlarını dile getirdiğini ifade etti.

Filistinli Bakan, 1947’den itibaren İsrail işgalinin sürdüğünü, bu süreçte çok acılar yaşandığını, ancak Filistin halkının tüm zorluklarla başa çıkmaya yönelik güçlü ve sarsılmaz iradesinin sürdüğünü söyledi.

Filistinli Bakan geçmişte olduğu gibi, son dönemde de Türkiye’nin Filistin’in ayakta kalmasına ve ihtiyaçlarının karşılanmasına çok en çok yardım eden ülke olduğunu ifade etti.

Ticaret Bakanı Bolat ise, İsrail’in katliamlarında hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize gani rahmet ve ailelerine başsağlığı ile sabır dileyerek, Türkiye’nin kardeş Filistin’in ve Gazzelilerin yanında olmaya devam edeceğini ifade etti.

Bakan Bolat, Cumhurbaşkanının ömrünü Filistinlilerin davasına vakfettiği gibi, son dönemde de Filistin halkı için çabalarını her seviyede sürdürdüğünü ve İsrail’in vahşetini tüm dünyaya anlattığını söyledi.

Bakan Bolat, Filistin’e sağlanan yardımların yanı sıra, kalıcı ve derhal ateşkes sağlanıncaya, kesintisiz insani yardımlara izin verinceye kadar, Türkiye olarak, İsrail ile ticaretin 2 Mayıs 2024 tarihinden buyana tamamen durdurulduğunu ve Türkiye’nin bu kararının arkasında güçlü şekilde durduğunu vurguladı.

Bakan Bolat, Türkiye’nin Filistin ile ilişkilerini her alanda arttırmaya ve mevcut iş birliğini geliştirmeye, Filistin ekonomisini kalkındırmak için gerekli tüm desteği sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Toplantı sonunda iki Bakan, mutabık kalınan konuları kapsayan bir protokol imzaladı. Protokolde iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması bünyesinde yer alan Ortaklık Komitesinin ve Ekonomik İşbirliği Yüksek Konseyi’nin daha sıkça toplanması kararı alındı.

Ayrıca Türkiye’den Filistin’e mal ticaretinin bu aşamada kesintisiz devam etmesi için de bir mekanizma bu protokol çerçevesinde onaylandı.

Türkiye, kısa süre önce Filistin’e hurma ihracatında sağladığı gümrük vergisiz kota miktarını 5 bin tona yükseltti.

Diğer taraftan, Filistin tarafından ticari kolaylık için ilave talep edilecek ürünlerin de serbest ticaret anlaşmasına eklenmesi hususunda, iki ülke teknik ekiplerinin çalışması kararlaştırıldı.

Yine Filistin’de üretilen ürünlerin coğrafi işaretleme süreçlerinin hızlandırılması için de iki Bakan bir yol haritasını belirledi.

Hibya Haber Ajansı

Bakan Bolat Filistinli mevkidaşı El-Amur ile görüştü
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı