İYİ Partili Ulusoy: Yurt dışından getirilen hububat, sosyal maliyet açısından zararlı

İYİ Parti Tarım Politikaları Başkanı Kadir Ulusoy, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı hububat alım fiyatları üzerinden tepki gösterdi.

117 kez okundu.
İYİ Partili Ulusoy: Yurt dışından getirilen hububat, sosyal maliyet açısından zararlı Advert

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıklaması için “sessiz, sedasız ve utana, sıkıla yapıldı” diyen Ulusoy, “Çiftçimize cumayı kara cuma yaptılar. Geçen seneki maliyetler hesaplandığı zaman en az 18-19 lira bandından verilmesi gereken buğday taban fiyatı maalesef, makarnalık buğdayda 10 buçuk lira en üst bandıyla ilan edildi. Teşvik primi de 1 lira 75 kuruş. Sanki lütfettiler.” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun grup toplantısı sırasında partisinin önerdiği taban fiyatları açıkladığını hatırlatan Ulusoy, “Makarnalık buğdayda 16 TL taban fiyatı  artı 3 TL prim. Ekmeklik buğdayda 15 TL taban fiyatı artı 3 TL prim. Arpada da 13 TL taban fiyatı artı 1,5 TL prim olmak üzere toplamda 14,5 TL önerdik.” ifadesini kullandı.

Hükümetin açıkladığı rakamları paylaşan Ulusoy, "Dünden bu yana bazı maliyet hesapları yapıyoruz. Çiftçiler üretirken birtakım maliyetlere giriyor. Tohum alıyor, arpa alıyor. İşçilik, mazot, sulama, nakliye. Bunların hepsine para harcıyor. Buradan hesapladığımız zaman hem buğdayda hem de arpada bu fiyatların zarar olduğunu görüyoruz" dedi.

Enflasyonun yüzde 70'lerde olduğuna işaret eden Ulusoy, "Verilen fiyatlar ise yüzde 20'lerde. Hiçbir şeyi hesaplamadan sadece enflasyona baksak bile çiftçimiz yüzde 50 zararda." ifadesini kullandı. Merkez Bankası'nın belirlediği yüzde 50 oranındaki politika faizine göre de çiftçilere "zarar et" mesajı verildiğini aktaran Ulusoy, "Bunu niye yapıyorlar? Çünkü hükümetimiz ithal buğdaya çok fazla alıştı. Uzun yıllar kendi çiftçisinden ürün almak yerine, yurt dışındaki çiftçiden ürün almayı adet haline getirdiler." değerlendirmesini yaptı.

İthal buğday girişimlerine karşı "Yurt dışında daha ucuz" savunması yapıldığına dikkat çeken Ulusoy, "Hayır efendim. Yurt dışından getirilen hububat, sosyal maliyet açısından daha zararlı. Dünya piyasalarında buğday 250 dolar civarında. Millileştirme ile birlikte bu Türkiye'ye 10 liraya mal olacaktır. Ama kendi çiftçine verdiğin 10 bin 500. Sizin 'daha ucuz' dediğiniz fiyat farkı bu mudur?" diye konuştu.

Girdi maliyetleri artan süt üreticilerinin de zor durumda olduğunu kaydeden Ulusoy, "Böyle giderse süt hayvancılığı yavaş yavaş bitecek. Üreticimiz sütten çekilirse bu durum gıda sektörüne olumsuz yansıyacak. Özellikle şehirlerimizdeki dar gelirlilerin ulaşabileceği en ucuz gıda maddesi süttür. Bu bakımdan iktidar süte acil çözüm bulmalıdır. Eğer süt üreticileri de üretimden çekilirse yabancı ete mecbur kalırız. Çünkü dişi hayvan sayımız azalır." ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

İYİ Partili Ulusoy: Yurt dışından getirilen hububat sosyal maliyet açısından zararlı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı