Şahin: KHK’ların Anayasa’ya uygunluk denetimi, kanunların denetiminden farklıdır

DEVA Partisi Sözcüsü ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını ele alarak, gündemi değerlendirdi.

132 kez okundu.
Şahin: KHK’ların Anayasa’ya uygunluk denetimi, kanunların denetiminden farklıdır Advert

Şahin, Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin “7142 sayılı Kanun’un genel gerekçesinde de Anayasa’da yapılan değişiklikle parlamenter hükümet sistemi yerine Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinden yeni hükümet sistemine geçiş için yapılan değişikliklerin ilgili kanunlarda bazı düzenlemelerin yapılmasını gerekli hale getirdiği belirtilmiş, bu kapsamda çıkarılacak KHK ile Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerektirdiği düzenlemelerin yapılmasının öngörüldüğü ifade edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum sağlanması amacıyla bazı kanun ve KHK’larda değişiklik yapılması için 703 sayılı KHK çıkarıldı diyen Şahin, sözlerini söyle sürdürdü:

“Anayasa Mahkemesi, 16 Nisan 2017 referandumuyla hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum sağlanması amacıyla çıkarılan 703 sayılı KHK ile bazı kanun ve KHK’larda yapılan değişikliklerin Anayasa değişikliğine uyumun gereği olmadıkları, içerik yönünden Anayasa’ya aykırı oldukları veya KHK’larla düzenlenmesi yasaklanan konuları içermesi gibi Anayasa’ya aykırılık gerekçeleriyle iptal etti. KHK’ların Anayasa’ya uygunluk denetimi, kanunların denetiminden farklıdır. Anayasa’nın 11. maddesinde “Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.” denilmektedir. Bu nedenle kanunların denetiminde, onların yalnızca Anayasa kurallarına uygun olup olmadığı tespit edilir. KHK’lar ise konu, amaç, kapsam ve ilkeleri yönünden hem dayandıkları yetki kanununa hem de Anayasa’ya uygun olmak zorundadır.”

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına düzenleme süresi tanıyarak büyük çoğunluğunun 12 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdiğini belirten Şahin, “Anayasa Mahkemesinin iptal kararıyla da görüldüğü üzere 703 sayılı KHK’nin birçok hükmü, ne Anayasa Değişikliklerine uyum sağlama amacıyla, ne de Anayasa’yla bağdaşmıyor. Mahkeme bunu gerekçelendirirken genel olarak esastan çok usule ilişkin değerlendirmeler yapmıştır. Gerekçelerde özetle; KHK ile düzenlenemeyecek yasak alana dokunulduğu, KHK çıkarma yetkisinin amacı ve kapsamı dışına çıkıldığı veya Yetki Kanunu kapsamı dışında düzenlemeler yapıldığının altı çizilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

Şahin: KHK’ların Anayasa’ya uygunluk denetimi kanunların denetiminden farklıdır
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı