ABD'de yoğun gündem

Geçtiğimiz hafta ABD'de Tarım Dışı İstihdam verileri açıklandı.

92 kez okundu.
ABD'de yoğun gündem Advert

Geçtiğimiz hafta ABD'de Tarım Dışı İstihdam verileri açıklandı. Son zamanlarda çok fazla korele olmasalar da Tarım Dışı İstihdam'ın öncü verisi sayılan ADP verisi 173.000 kişi beklentilerin altında 152.000 kişi olarak gerçekleşmişti. Ardından açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi piyasaları şoka uğrattı diyebiliriz. Tarım Dışı İstihdam, Mayıs’ta 272.000 kişi artarak 180.000 kişi olan beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, Fed'in faiz indirim döngüsü beklentileri ay bazında yeniden ötelendi. Sürpriz veri ile dolara talep artarken, ons altın tarafında sert geri çekilmeler görüldü. İstihdam piyasalarındaki yukarı yönlü seyrin devam etmesi, iç talebe bağlı olarak geri çekilmesi beklenen enflasyonu sınırlıyor.

İstihdam verisi ardından bu hafta gelecek olan TÜFE verisi ise piyasalarda tedirginliğe neden oluyor. Beklentiler yıllık bazda enflasyonun %3,4 olarak aynı kalması yönündeyken, Eylül ayındaki faiz indirim beklentileri fazlasıyla azaldı. Faiz kararları enflasyonun gidişatına bağlı şekillenecekken, TÜFE verisinin açıklanacağı gün, Fed faiz kararı da açıklanacak. Beklentimiz Fed'in faizleri sabit bırakacağı yönünde. Kararın ardından Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları piyasalardaki kısa vadeli yön arayışını belirleyebilir. Lakin istihdam verisi kısa vadeli piyasaları ve makro verileri zorlayacak gibi görünüyor. Burada en önemli mesaj tutarlı açıklamalar olacaktır. Fed'in belirsiz açıklamaları güvensizliğe neden oluyor.

Borsa'da işlem vergisinin oranı belli oldu mu?

Geçtiğimiz hafta hisse senedi kazançlarına vergi geleceği medyada yer almıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu konudaki bilgi kirliliğine son noktayı koyarak kazanca dayalı bir vergilendirme öngörmediklerini ifade etti. Fakat, kripto ve hissede işlem vergisi olacağı haberlerinin medyada yer alması yurt içi piyasaları baskılamış durumda. Çünkü oranın hala belirsiz olması yatırımcı stratejilerinin de muallakta kalması anlamına geliyor. Bu haftanın ilk yarısında endekste vergi haber akışına ek olarak bayram tatili nedeniyle T2 düzenlemeleri ve kredi temerrüt ödemeleri kapsamında baskı görebiliriz. Perşembe günü ise takasa avantajı endekse katalist etki olabilir. Hacimlerde, bayram tatili öncesinde düşüş bekliyoruz.

 

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı

ABD'de yoğun gündem
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı