Hububat Alım Fiyatları Çiftçiyi Mağdur Ediyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 2024 yılı için açıklanan hububat alım fiyatları, çiftçiler ve ziraat odaları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

1587 kez okundu.
Hububat Alım Fiyatları Çiftçiyi Mağdur Ediyor Advert

DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Tarım ve Orman Bakanı'na konuyla ilgili sert eleştiriler yöneltti. Ayan, belirlenen alım fiyatlarının ne bilimle ne de vicdanla uyuştuğunu ve çiftçinin maliyetini dahi karşılamadığını belirtti.

-Açıklanan Alım Fiyatları:

- Makarnalık buğday: 10 bin TL/ton
- Ekmeklik buğday: 9 bin 250 TL/ton
- Arpa: 7 bin 250 TL/ton

Dilan Kunt Ayan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyetinin kilogram başına 10 lira 87 kuruş olduğunu ve geçen yıla oranla hububat alım fiyatlarına sadece %12 artış yapıldığını vurguladı. Ayan, bu artışın çiftçinin maliyetini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.

-Çiftçiler ve Ziraat Odaları Tepkili:

Ziraat odalarının ve çiftçilerin temel talebi, buğday alım fiyatlarının en az kilogram başına 15 lira olarak belirlenmesi yönünde. Günlerdir ziraat odaları ve çiftçiler, düşük artış oranına tepki gösteriyor. Ayan, zarar eden çiftçilerin tarımdan uzaklaşmak zorunda kaldığını belirtti.

-Soru Önergesi:

Ayan, Tarım ve Orman Bakanı'na yönelttiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1. 2024 yılı hububat alım fiyatları hangi kıstaslarla belirlendi?
2. Hububat alım fiyatlarına yapılan zammın enflasyon oranının çok altında olduğu ve çiftçinin maliyetini dahi karşılayamadığı bilginiz dahilinde midir?
3. Çiftçinin üretime devam edebilmesi ve emeğinin karşılığını alabilmesi için buğday alım fiyatlarının revize edilmesine dair adım atılacak mıdır?
 

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı