G7 liderleri Rus varlıklarından Ukrayna'ya 50 milyar dolarlık kredi konusunda anlaştı

Roma, 13 Haziran (Hibya) - G7 liderleri Ukrayna'ya 50 milyar dolarlık kredi konusunda anlaştı. Liderler, dondurulan Rus varlıklarından elde edilmesi beklenen gelirlerle desteklenen Kiev'e önden yüklemeli finansman sağlanması konusunda anlaştı.

120 kez okundu.
G7 liderleri Rus varlıklarından Ukrayna'ya 50 milyar dolarlık kredi konusunda anlaştı Advert

Financial Times'ın haberine göre Perşembe günü İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesinde düzenlenen zirvede varılan anlaşma uyarınca G7 üyeleri, Rus varlıklarından gelecekte elde edilecek gelirlerle desteklenen Ukrayna'ya "yaklaşık 50 milyar dolar" yardımda bulunacak.

FT tarafından görülen ve Cuma günü yayınlanacak olan bir açıklamaya göre G7 liderleri, "Rusya'ya karşı uzun süreli bir savunma karşısında Ukrayna'nın mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla G7, yıl sonuna kadar Ukrayna'ya yaklaşık 50 milyar dolar ek finansman sağlamak için "Ukrayna için Olağanüstü Gelir Hızlandırma (ERA) Kredileri' başlatacak" dedi.

Açıklamada finansmanın "fonları Ukrayna'nın askeri, bütçe ve yeniden yapılanma ihtiyaçlarına yönlendiren çoklu kanallar aracılığıyla" ödeneceği belirtildi.

Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını sona erdirene ve neden olduğu zararı geri ödeyene kadar Rus varlıklarının hareketsiz kalacağı belirtildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu Putin'e çok güçlü bir mesajdır; Putin bizden daha uzun süre dayanamaz ve ne kadar sürerse sürsün biz Ukrayna'nın yanında olacağız" dedi.

"Rusya'nın [Ukrayna'ya] verdiği zararın bedelini ödeyen Avrupalı vergi mükellefleri değil, Rusya'dır" diye ekledi.

Üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi, anlaşmanın "riski paylaşmak" için birden fazla kredi vereni içeren bir "kredi sendikası" içereceğini, ancak her ülke için 50 milyar $'lık kesin payların henüz belirlenmediğini söyledi.

ABD'li yetkili bundan sonraki adımların AB üye ülkelerinden onay almak ve ardından kredi verenler, Ukrayna ve aracılar arasında sözleşmeler imzalamak olacağını söyledi. Her bir kredi, askeri yardım ya da ekonomik ve insani yardım gibi belirli amaçlara yönelik olabilir. Yetkili, paranın bu yıl Ukrayna'ya akmaya başlayacağını ancak hız ve zamanlamanın Kiev'in bunu karşılama kapasitesine bağlı olacağını söyledi.

Görüşmelerde yer alan üst düzey bir AB yetkilisi, planı desteklemek için gereken üye devletlerin çoğunluğunu sağlayacaklarından emin olduklarını ve "sürpriz olmaması" için başkentlerle düzenli temas halinde olduklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy anlaşmanın sağlanmasının ardından G7 liderlerine katıldı.

ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan daha önce önerilen anlaşmanın "iyi bir sonuç" olduğunu söylemişti.

Birleşik Krallık'ta 4 Temmuz'da yapılacak seçimlerde Rishi Sunak'ın başbakanlık koltuğundan indirilmesi ve Muhafazakar Parti'nin 14 yıl sonra ilk kez İşçi Partisi'ne yenilmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu için yapılan oylamada Fransa ve Almanya'da aşırı sağcı partilerin oyları artmış ve bu durum, bu ayın sonunda erken parlamento seçimlerine gidilmesi çağrısında bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a ağır darbeler indirmişti.

 

Hibya Haber Ajansı

G7 liderleri Rus varlıklarından Ukrayna'ya 50 milyar dolarlık kredi konusunda anlaştı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı