Eğitim Çalışanlarının Sorunları Giderilmeli ve Eğitim Sistemi İyileştirilmeli

2023-2024 eğitim ve öğretim yılı sona ermiş bulunuyor. Son yıllarda bütçeden en çok pay ayrılmasına rağmen, eğitim sisteminin karşılaştığı sorunlar çözüme kavuşmadı. Müfredat ve sınav sistemi değişiklikleri, öğretmen açığı, norm kadro fazlası, atama süreçleri ve yer değişikliği işlemlerinin rayına oturtulamaması gibi sebeplerle eğitim sisteminden beklenen yarar elde edilemedi.

3100 kez okundu.
Eğitim Çalışanlarının Sorunları Giderilmeli ve Eğitim Sistemi İyileştirilmeli Advert

2023- 2024 eğitim ve öğretim yılı sona ermiş bulunuyor. Son yıllarda bütçeden en çok pay ayrılmasına rağmen, eğitim sisteminin karşılaştığı sorunlar çözüme kavuşmadı. Müfredat ve sınav sistemi değişiklikleri, öğretmen açığı, norm kadro fazlası, atama süreçleri ve yer değişikliği işlemlerinin rayına oturtulamaması gibi sebeplerle eğitim sisteminden beklenen yarar elde edilemedi.

Eğitim- Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun, yaptığı açıklamada, öğretmenlerin psikolojik ve pedagojik destekten yoksun bırakıldığını, meslek kanunu olmadan korumasız kaldıklarını ve şiddete maruz kaldıklarını vurguladı. Coşkun, önümüzdeki eğitim yılına hazırlanırken, bu sorunları ortadan kaldıracak çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.

**Mali Haklar İyileştirilmeli**

Eğitim çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirten Coşkun, enflasyonun sabit gelirliler üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekti. Kamu görevlilerinin alım gücünün düştüğünü ifade eden Coşkun, eğitim çalışanlarının mali haklarının enflasyona yenilmemesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

**Öğretmenlik Meslek Kanunu Beklentisi Karşılanmalı**

Coşkun, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bir an evvel çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, bu kanunun öğretmenlerin haklarını ve yetkilerini koruyacak ve geliştirecek bir eksende ele alınması gerektiğini belirtti. Kanunun şekillenmesinde eğitimin paydaşlarının katkısına fırsat verilmesi gerektiğini ifade etti.

**Kariyer Basamakları ve Sözleşmeli Öğretmenlik**

Anayasa Mahkemesi’nin kariyer basamakları sürecine ilişkin kararının ardından, sürecin yeniden ele alınmasını beklediklerini belirten Coşkun, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının son bulması gerektiğini söyledi. Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesini talep etti.

**Şiddet ve Mülakat Sorunları**

Coşkun, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarının yaygın bir toplumsal sorun hâline geldiğini ve eğitim hizmetinin yürütülmesini sekteye uğrattığını belirtti. Şiddete karşı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, mülakatla öğretmen alımından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

**Ücretli Öğretmenlik ve Atama Süreçleri**

Coşkun, ücretli öğretmenliğe son verilmesi gerektiğini ve öğretmen açığının kapatılması için yeterli atamaların yapılması gerektiğini belirtti. Öğretmenlerin yer değişikliği sürecindeki aksaklıkların giderilmesini talep etti.

**Deprem ve Diğer Sorunlar**

Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrası eğitim ve öğretim üzerinde olumsuz etkilerin devam ettiğini belirten Coşkun, deprem bölgesindeki eğitim kurumlarının altyapılarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, memur ve hizmetlilerin haklarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yeni eğitim ve öğretim yılına sorunsuz başlanabilmesi için, mevcut sorunların acilen çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı