Papa G7 liderlerini otonom silahların kullanımını yasaklamaya çağırdı

Stockholm, June 14 (Hibya) - Papa Francis, G7 liderlerine tarihi bir konuşma yaparak, onları yapay zekanın korkutucu mu, yoksa yaratıcı bir araca mı dönüşeceğine karar verme yetkisine sahip olduklarını kabul etmeye ve savaşta otonom silahların kullanımını yasaklamaya çağırdı.

144 kez okundu.
Papa G7 liderlerini otonom silahların kullanımını yasaklamaya çağırdı Advert

Bir Papa'nın G7 liderleri toplantısında yaptığı ilk konuşmada, insanların yaşayıp yaşamayacağına karar vermenin asla makinelerin işi olmaması gerektiğini söyledi.

Latin Amerika, Afrika, Hindistan ve Orta Doğu'dan liderler, BM Genel Kurulu dışındaki en büyük toplantılardan birinde Papa'yı dinledi. Hareket sorunu olan ve liderlerle tekerlekli sandalyede görüşen Papa, özellikle Arjantinli dostu Devlet Başkanı Javier Millei ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Her iki lider de Papa'ya sarıldı.

Dünya liderlerine "Silahlı çatışma trajedisi ışığında, 'ölümcül otonom silahlar' gibi cihazların geliştirilmesi ve kullanımının yeniden gözden geçirilmesi ve nihayetinde kullanımlarının yasaklanması acildir" dedi.

"Bu, her zamankinden daha fazla ve uygun insan kontrolünü uygulamaya yönelik etkili ve somut bir taahhütle başlar. Hiçbir makine asla bir insanın canını almayı tercih etmemelidir."

Yapay zeka etiği konusunda öncü bir ses olmayı tercih eden 87 yaşındaki konuşmacı, izleyicilerine yapay zekanın hem korkutucu hem de büyüleyici bir araç olma kapasitesine sahip olduğunu söyledi. İnsanları heyecanlandırdığını ve aynı zamanda korku yarattığını, yeni bir sosyal sistem yaratma, olası demokratikleşme, bilgiye erişim, bilimsel araştırmaların hızlanması için bir şansı temsil ettiğini, ancak aynı zamanda daha fazla adaletsizlik, tahakküm ve bir karşılaşma kültürünü bir ayrışma kültürüne dönüştürdüğünü söyledi.

Yapay zekanın tıbbı, işgücünü, iletişimi, eğitimi ve siyaseti etkileyeceğini söyledi.

Papa, Robert Hugh Benson'ın 20. yüzyılın başlarında yazdığı Deccal hakkındaki kitabı Dünyanın Efendisi'nden yola çıkarak, yapay zekanın tehlikesinin makinelerin insanlardan bağımsız kararlar alabilmesinde yattığını söyledi.

"İnsanların kendileri ve yaşamları hakkında karar verme yeteneklerini ellerinden alırsak, onları makinelerin seçimlerine bağımlı hale getirerek insanlığı umutsuz bir geleceğe mahkum etmiş oluruz" diyen Papa, zamanın başlangıcından bu yana her aracın olumlu ya da olumsuz kullanılabileceğinin doğru olduğunu sözlerine ekledi.

 

Hibya Haber Ajansı

Papa G7 liderlerini otonom silahların kullanımını yasaklamaya çağırdı
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı