Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne 93 ülkeden ortak destek bildirisi

Stockholm, 16 Haziran (Hibya) – İsrail'in müdahalesinin ortaya çıkmasının ardından 93 ülke Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ortak destek bildirisi yayımladı.

112 kez okundu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne 93 ülkeden ortak destek bildirisi Advert

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin çalışmalarını "korkutulmadan" yürütmesine izin verilmesi gerektiğini belirten 93 devletten oluşan bir grup, yargı organına olan desteği güçlendirmek amacıyla önemli bir kamu müdahalesi yaptı.

Cuma günü geç saatlerde yayınlanan ortak bir bildiride, UCM üyesi devletlerden oluşan büyük grup, kurumu savunma ve "mahkemeye, yetkililerine ve onunla işbirliği yapanlara karşı her türlü siyasi müdahale ve baskıya karşı bütünlüğünü koruma" sözü verdi.

Mahkeme ve personeli için yapılan bu birlik gösterisi, Guardian tarafından yayınlanan, İsrail ve istihbarat örgütlerinin dokuz yıllık bir izleme ve casusluk kampanyasının bir parçası olarak mahkemeyi zayıflatma, etkileme ve sindirme çabalarına ilişkin ifşaatların ardından geldi.

Ayrıca UCM başsavcısı Karim Khan'ın ofisinin, savcının çalışmalarını engellemek ve uygunsuz bir şekilde etkilemek amacıyla "çeşitli tehditlere" ve düşmanca istihbarat faaliyetlerine maruz kaldığı yönündeki son uyarılarının ardından geldi.

Geçtiğimiz ay Khan, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı ve bunu takip eden Gazze savaşı sırasında işlendiğini iddia ettiği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle üst düzey Hamas ve İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Khan'ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarma kararı, bir UCM savcısının yakın bir Batı müttefikinin liderlerine karşı ilk kez bu şekilde harekete geçmesi anlamına geliyor. Bu hamle İsrail ve ABD'deki müttefiklerinin sert tepkisine yol açmıştı.

Hibya Haber Ajansı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne 93 ülkeden ortak destek bildirisi
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
Suudi Arabistan, 5 milyon Çinli turist için hazır
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı
CHP Genel Başkanı Özel'den eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış için taziye mesajı