Usta Ellerden Çıkan Sanat: Çini sanatı, Türk kültürünün zengin bir parçasıdır

Aydan Yalçınkaya ve Çini Sanatı, Osmanlılardan günümüze kadar gelmiş olan Türk sanatlarından kabul edilen bir tür killi topraktan meydana getirilen ve fırında pişirilen, bir yüzeyi sırlanmış, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş, seramik parçasına denir.

5754 kez okundu.
Usta Ellerden Çıkan Sanat: Çini sanatı, Türk kültürünün zengin bir parçasıdır Advert

Çini sanatı, Türk kültürünün zengin bir parçasıdır ve bin yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. İlk örnekleri Karahanlılar dönemine ait yapılarda görülmeye başlanan çini sanatı, zaman içinde gelişerek Osmanlı dönemine kadar ulaşmıştır. İşte çini sanatının tarihçesi ve yapılış aşamaları hakkında daha fazla bilgi:

Çinicilik, Doğu’da başlayıp büyük ölçüde gelişmiş bir sanattır. Araplar aracılığıyla Mallorca adalarına ve İspanya’ya yayılmış, 14. yüzyılda İtalya’da çini atölyeleri kurulmuş ve 16. yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok yerinde (örneğin Fransa, Hollanda, Macaristan, Almanya, İskandinavya) çini yapımı yaygınlaşmıştır.

  • Tarihçe: Çini sanatı, Asurlular ve Sümerler dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Ancak Türkler arasında ilk örnekleri Karahanlılar döneminde görülmüştür. Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları zamanında çini sanatı gelenek haline gelmiştir. Osmanlı döneminde ise renkli sır tekniği ile yapılan çini sanatının güzel örnekleri ortaya çıkmıştır. Bursa’daki Çelebi Sultan Mehmet Cami ve türbesi ile Yeşil Cami gibi yapılar bu dönemin önemli çini örneklerindendir.

  • Yapılış Aşamaları: Çini yapımı birkaç aşamada gerçekleşir:

    1. Desen Tasarımı: İlk aşamada çini formunun bisküvileri hazırlanır ve desen tasarımı yapılır.
    2. Boyama ve Sırlama: Daha sonra bisküvi formlar, özel fırçalar ve su bazlı özel boyalarla boyanır. Konturu çizilen ve boyanan ürün, sır küpüne daldırılarak sırlanır ve sır küpünden çıkarılır.
    3. Fırınlanma: Çini ürünleri odun fırınlarında fırınlanır. Sırlama sırasında fırın derecesi ve bekletme süresi önemlidir. Sır altı boyalar fırında parlaklık kazanır.

Aydan Yalçınkaya ve öğrencileri İzmir’de bu sanatın yaşaması için eğitim ve sergiler düzenlemekte ve topluma sanat bilincini aşılamaktadır. 

Aydan Yalçınkaya, İzmir’de çini sanatının yaşaması için eğitim ve sergiler düzenleyen bir sanatçıdır. Topluma sanat bilincini aşılamak amacıyla ev hanımlarına kurslar ve gençlere eğitim vererek çini sanatının toplum için ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Aydan hanım gibi bu sanata gönül verenler desteklenmeli ve çini sanatı ile ilgili destek verilmelidir.

AYDAN YALÇIN KAYA KİMDİR?

Aydan Yalçınkaya, 1981 yılında İzmir’de doğdu. Küçük yaşlardan itibaren çizime olan merakıyla sanata ilgi duydu ve mesleğini bu yönde seçti. 2002 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Çini İşlemeciliği bölümünden mezun oldu. 2005 yılından beri halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak eğitim vermektedir. Sanatını renklerle ifade eden Aydan Yalçınkaya, insanları sevmeyi ve bu enerjiyi çizimlerine yansıtmayı seviyor. Onun eserlerinde bazen coşkulu, bazen sakin ve dingin bir su gibi bir ruh hali görülüyor. Aydan Yalçınkaya’nın çalışmaları, insanların hayatına dokunurken rahatsız etmeden ve övgü beklemeyerek pırıltılar yaratmayı amaçlıyor. Sadi Şirazi’nin de dediği gibi, “Kendi halinde olmak güzeldir, bu kadar hal bilmezsin arasında…Aydan Yalçınkaya, 1981 yılında İzmir’de doğdu. Küçük yaşlardan itibaren çizime olan merakıyla sanata ilgi duydu ve mesleğini bu yönde seçti. 2002 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Çini İşlemeciliği bölümünden mezun oldu. 2005 yılından beri halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak eğitim vermektedir. Sanatını renklerle ifade eden Aydan Yalçınkaya, insanları sevmeyi ve bu enerjiyi çizimlerine yansıtmayı seviyor. Onun eserlerinde bazen coşkulu, bazen sakin ve dingin bir su gibi bir ruh hali görülüyor. Aydan Yalçınkaya’nın çalışmaları, insanların hayatına dokunurken rahatsız etmeden ve övgü beklemeyerek pırıltılar yaratmayı amaçlıyor. Sadi Şirazi’nin de dediği gibi, “Kendi halinde olmak güzeldir, bu kadar hal bilmezsin arasında…

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız