Çin ve Malezya başbakanları görüştü

Malezya’yı ziyaret eden Çin Başbakanı Li Qiang, bugün Malezyalı mevdikaşı Enver İbrahim’le bir araya geldi.

144 kez okundu.
 Çin ve Malezya başbakanları görüştü Advert

Malezya’yı ziyaret eden Çin Başbakanı Li Qiang, bugün Malezyalı mevdikaşı Enver İbrahim’le bir araya geldi.

Bu yılın Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50. yıldönümü ve Çin-Malezya Dostluk Yılı olduğuna işaret eden Li Qiang, Malezya’yla beraber ikili ilişkileri iki ülkenin dış politikasındaki öncelikli alanlar olarak değerlendirmeyi sürdürmeyi arzuladıklarını belirtti.

Başbakan Li Qiang, Malezya’yla birlikte Malezya’nın Doğu Sahili Demiryolu gibi büyük ölçekli işbirliği projelerini ilerletmek, ticaret ve yatırımların ölçeğini genişletmek, lojistik, yeni enerji, yapay zekâ, dijital ekonomi ve demiryolu donanımları gibi alanlardaki işbirliğini pekiştirmek, yoksullukla mücadele işbirliğini güçlendirmek ve kazan-kazan amaçlı işbirliğine ulaşmak için çalışmaya istekli olduklarını ifade etti.

İki tarafın kültür, turizm ve eğitim gibi alanlarda ve gençler ile yerel yönetimler arasındaki kültürel ve beşeri iletişimi derinleştirerek, iki halk arasındaki temasların kolaylaşmasını sağlaması gerektiğine dikkat çeken Li, “Malezya’yla Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık’ın (RCEP) nitelikli bir şekilde uygulanmasını hızlandırmak, Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi'nin 3.0 versiyonu ile ilgili müzakereleri bir an önce tamamlamak, bölge ve tüm dünyanın barış, istikrar, refah ve kalkınmasına daha büyük katkılarda bulunmak için çaba harcamaya hazırız.” dedi.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ülkesinin Tek Çin ilkesini kararlı bir şekilde izlemeye ve Çin’in ulusal birliğini gerçekleştirmesini desteklemeye devam edeceğini söyledi. İbrahim, Taiwan’ın bağımsızlığını savunan hiçbir ifade veya girişimi desteklemediklerini vurguladı.

İbrahim, Çin’le tüm kademelerdeki temasları yoğunlaştırmak, ticaret, yatırım, tarım, dijital ekonomi, eğitim ve yoksullukla mücadele gibi alanlardaki işbirliğini derinleştirmek istediklerini belirtti. İbrahim, büyük projelerin inşasını aktif olarak hızlandırmak, kültürel ve beşeri iletişimi artırmak, medeniyetler arasındaki karşılıklı öğrenmeyi güçlendirmek ve Çin ile ASEAN arasındaki diyalog ve işbirliğini ilerletmek için Beijing ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Çin’i Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma’ya taraf olmaya davet eden İbrahim, Çin’le beraber Malezya-Çin kader birliğini oluşturmayı istediklerini de dile getirdi.

Li Qiang ve Enver İbrahim, her iki tarafı ilgilendiren bölgesel ve uluslararası sorunlar üzerinde de görüş alışverişinde bulundu.

İki başbakan, görüşmeden sonra, ekonomi ve ticaret, bilim ve teknoloji, kültür, turizm, Çin'e tarım ürünleri satışı, dijital ekonomi ve yeşil kalkınma gibi farklı alanları kapsayan bir dizi ikili işbirliği belgesinin imzalanmasına tanıklık etti.

Hibya Haber Ajansı

Çin ve Malezya başbakanları görüştü
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız