Karakeçili, "Bölgede yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle çiftçilerimizin ürünleri kuruyor. Bu kesintiler yüzünden hem çiftçi zarar ediyor hem de ülke ekonomisi büyük darbe alıyor," dedi. DEDAŞ'ın bölge çiftçisine yaptığı zulmün son bulması için AKP'nin GAP'ı bir an önce bitirmesi gerektiğini vurguladı.

GAP, yapımına başlandığı 1989 yılından bu yana bitirilemedi. Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olarak görülen GAP, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsıyor ve Fırat-Dicle havzasında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 13 proje paketinin toplamı olarak planlanmıştı. Proje kapsamında 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve yaklaşık 3,8 milyon hektar tarım arazisinin sulanması hedefleniyordu.

                                                 -AKP'nin Verdiği Sözler Tutulmadı

Özellikle 1980'li ve 90'lı yıllarda dönemin siyasetçileri arasında "Projenin sahibi kim?" tartışmaları başlamıştı. Son yıllarda yaptığı ‘çılgın’ ve ‘mega’ projelerle övünen AKP, GAP ile ilgili verdiği vaatleri ise yerine getiremedi. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 2008 yılında Diyarbakır’da yaptığı açıklamada, projenin 5 yıl içinde tamamlanarak 2013 yılında sona ereceğini açıklamıştı. Ancak bu vaat tutulmadı ve proje tamamlanamadı.

2017 yılında Şanlıurfa’da düzenlediği bir mitingde Erdoğan, iki yıl içerisinde projenin tamamlanacağını belirtmişti. Aradan geçen 7 yıla rağmen proje hala bitirilemedi. En son Tarım ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2019 yılında GAP'ın tamamlanacağını duyurmuştu.

Eroğlu, GAP projelerine 2019 yılına kadar 27 milyar TL ödenek ayrılacağını ifade ederek, "Toplam 10 milyon 580 bin dekar sulama alanına sahip GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız. GAP'la bölgede yaşayan vatandaşlarımıza yılda 519 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlayarak, 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyaçlarını teminat altına aldık." demişti. Eroğlu, GAP'ın ekonomik açıdan bölgeye ciddi kalkınma sağlayacağını, milli ekonomiye yılda 6,7 milyar dolar katkı sağlayacağını ve 1 milyon 270 bin kişiye doğrudan istihdam yaratacağını belirtmişti.

                                                         -Neden Tamamlanamıyor?

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), 1989 yılında yapımına başlandığında dünyanın en büyük 9 projesinden biri olarak tanıtılmıştı. Proje, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsıyor ve Fırat-Dicle havzasında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 13 proje paketinin toplamından oluşuyor. GAP kapsamında 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve yaklaşık 3,8 milyon hektar tarım arazisinin sulanması hedeflenmişti. Projenin master planına göre 2010 yılında tamamlanması gerekiyordu.


Harran Ovası başta olmak üzere 2,1 milyon hektarlık tarım arazisinin sulama kanallarının bitirilememesi nedeniyle etkin bir şekilde kullanılamadığı belirten Karakeçili, Projenin sulama kanallarının yapımı hala yüzde 60 seviyelerinde kaldığını söyledi.

 

RHA Ajans