Risk iştahı artıyor

ABD'de işsizlik yardımına ilk kez yapılan başvurular geçen hafta ılımlı bir düşüş yaşarken, yeni konut inşaatları Mayıs ayında neredeyse dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

127 kez okundu.
Risk iştahı artıyor Advert

ABD'de işsizlik yardımına ilk kez yapılan başvurular geçen hafta ılımlı bir düşüş yaşarken, yeni konut inşaatları Mayıs ayında neredeyse dört yılın en düşük seviyesine geriledi; bu da ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte ılımlı seyrettiğini gösteriyor. Veriler geçen ayki durgun perakende satışlarla birleşerek Federal Reserve'ün Eylül ayı faiz indirimini masada tuttu.

Politika yapıcıların daha şahin bakış açısına rağmen mali piyasalar bu yıl bir veya daha fazla faiz indirimi bekliyor. ABD merkez bankasının tasarladığı yüksek borçlanma maliyetlerinin ağırlığı altında momentum zayıflıyor. Zayıf aktivite ve işgücü piyasası verileri, Fed'in birkaç ay içinde faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı yönündeki beklentileri güçlendiriyor ki beklentiler artık ilk indirim Eylül'de, ikinci indirim ise Aralık'ta oluşmaya başladı.

İngiltere Merkez Bankası'nın Ağustos ayında faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentiler arttı ve merkez bankası faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesinde tutmasına rağmen İngiltere hisse senetleri ve devlet tahvillerinde seçim öncesi yükselişin desteklenmesine yardımcı oldu. BoE'nin geniş çapta beklenen kararını açıklamasının ardından kesintilere yaklaştığını ima etmesi, para piyasalarının Ağustos ayında bir hamle yapma ihtimalini bir önceki günkü %32 seviyesinden %44'e yükseltmesine neden oldu. Eylül ayındaki bir kesinti ihtimalini %90.

Merkez bankalarından çok net gevşeme ipuçları geldiğini gördük. Bu, gelecekte daha ucuz borçlanma maliyetleri beklentisiyle birlikte finansal piyasalarda likidite beklentilerinde iyileşmeye yol açıyor.

Küresel risk hissiyatı toparlanıyor. Wall Street hisseleri, yurt dışı endekslerdeki toparlanmanın etkisiyle dün erken saatlerde ulaştığı rekor seviyelerinden geri çekildi. Hazine tahvil getirileri zayıf ABD verilerinin etkisinden kurtulup gelecek hafta yeni arz beklentisiyle yükseldi. ABD Hazine tahvili getirileri, ekonomik verilerin ardından başlangıçta yüksek seviyelerinden geri çekildi, ardından tırmanışa devam etti.

Piyasa, gelecek hafta yapılacak yaklaşık 183 milyar dolarlık ABD iki, beş ve yedi yıllık Hazine bonosu müzayedesini sabırsızlıkla bekliyor. Yatırımcılar, imtiyaz adı verilen bir uygulamaya göre daha düşük bir fiyattan geri satın almadan önce getiriyi artırmak için açık artırmalardan önce Hazine tahvillerini satma eğilimindedir.

Gösterge ABD 10 yıllık tahvillerinin getirisi Salı sonuna göre 3,7 baz puan artarak %4,254'e, 30 yıllık tahvil getirisi 3,7 baz puan artışla %4,3908'e yükseldi. Genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi 2,7 baz puan artarak %4,7308'e yükseldi.

Yüksek ABD tahvil getirilerinin, dolar dışı kurlar arasındaki farkları genişletmesi ve düşüş eğilimi göstermesiyle dolar güçlendi. Dolar, diğer büyük ekonomilerin ABD'den önce faiz indirimlerine başlaması ve Avrupa'nın bazı bölgelerinin siyasi çalkantılarla karşı karşıya kalmasıyla faiz oranlarındaki genişleyen farkların etkisiyle yükselişe geçti.

Para birimini altı para birimine karşı takip eden dolar endeksi, Fransa'daki siyasi belirsizliğin Avrupa piyasalarını sarstığı, ABD ekonomisinden gelen karışık sinyallerin damgasını vurduğu dalgalı 10 günün ardından en son %0,2 artışla 105,45 seviyesinde gerçekleşti.

Petrol vadeli işlemleri Perşembe günü ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) ham petrolde düşüş olduğunu bildirmesi ve istihdam piyasasının yavaşladığını gösteren verilerin Fed'in yakın zamanda faiz oranlarını düşürebileceği umutlarını artırmasının ardından yükseldi. ABD ham petrolü %0,74 artışla varil başına 82,17 dolara yükselirken, Brent ise %0,75 artışla varil başına 85,71 dolara yükseldi.

Merkez Bankalarının düşük faiz oranları, bu yıl zayıf küresel talebin sürüklediği petrol fiyatlarını destekleyebilir. ABD'de faiz indirimi, dünyanın en büyük ekonomisinde borçlanmayı daha ucuz hale getirecek ve üretim arttıkça petrole olan iştahı artıracaktır. Spot altın % 1,36 artışla ons başına 2.359 dolara yükseldi. ABD altın vadeli işlemleri %1,01 artışla ons başına 2.354 dolara yükseldi.

Manşette öne çıkanlar

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesi'nde enflasyonun hedefe doğru gerilediğini belirterek Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek verilere bağlı olarak para politikası duruşunu kademeli olarak gevşetebileceğini bildirdi. Açıklamada, bu yıl için büyümede ılımlı bir artışın öngörüldüğü, bunun 2025'te daha da güçlenmesinin beklendiği ancak orta vadeli görünümün zorlu olmaya devam ettiği kaydedildi.

Japonya'da enflasyon, artan enerji maliyetleri nedeniyle hızlandı; Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırma yönündeki öngörüsünü destekledi. Japonya İstatistik Bürosu (e-Stat) tarafından yapılan açıklamaya göre, taze gıda hariç tüketici fiyatlarının Nisan ayındaki %2,2 seviyesinden hızlanarak Mayıs ayında bir yıl öncesine göre %2,5 arttı. Veri piyasa beklentisi olan %2,6'nın biraz altında kaldı; Ancak BoJ'un %2 hedefinin üzerinde kalmayı sürdürdü.

İngiltere'de tüketici güveni, enflasyonun düşmesi ve ulusal seçimler öncesinde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerin iyileşmesi nedeniyle Haziran ayında hafif bir toparlanma gösterdi. Araştırma grubu GfK'nın tüketici güveni barometresi, Nisan ayındaki -17 seviyesinden Mayıs ayında -14'e yükselerek, Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu analistlerin -16 beklentisinden daha olumlu bir görünüme işaret etti.

ABD, Meksika ve Kanada'nın ardından İngiltere de menkul kıymet işlemleri için T+1 olarak bilinen ertesi gün uzlaşmaya geçişi tartışıyor. İngiltere Hazine Müsteşarlığı bu değişikliğin 2027 yılı sonuna kadar yapılması çağrısında bulundu.

ABD Hazine Bakanlığı, geçen yıl ABD'nin hiçbir büyük ticaret ortağının kendi para birimi ile ABD doları arasındaki döviz kurunu ihracat avantajı için manipüle etmediğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD'nin Başlıca Ticari Ortaklarının Makroekonomik ve Döviz Politikaları Raporu"nun Kongre'ye sunulduğu belirtildi. ABD'nin mal ve hizmet ticaretinin yaklaşık yüzde 78'ini gerçekleştirdiği büyük ticari ortaklarının uygulamalarının değerlendirildiği aktarılan açıklamada, ülkenin başlıca ticaret ortaklarından hiçbirinin Aralık 2023'e kadarki dört çeyrek boyunca etkili ödemeler dengesi ayarlamalarını önlemek veya uluslararası ticarette haksız rekabet avantajı elde etmek amacıyla kendi para birimi ile ABD doları arasındaki döviz kurunu manipüle etmediği sonucuna varıldığı kaydedildi.

ABD yönetiminin, Rusya merkezli Kaspersky Lab tarafından geliştirilen yazılımların ABD'de satışını yasaklayacağı belirtildi.

Bloomberg'in haberine göre Başbakan Justin Trudeau'nun hükümeti, Kanada'yı ABD ve Avrupa Birliği'nin attığı adımlarla uyumlu hale getirmek için Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik potansiyel yeni tarifeler hazırlıyor.

Putin’den barış görüşmelerine yeşil ışık: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna tarafıyla diyaloğu İstanbul ve Minsk temelinde sürdürmeye hazır olduğunu belirtti.

Commerzbank, Almanya'nın Linde firmasıyla birlikte Rusya'da kurulacak doğal gaz işleme tesisi inşaatına ilişkin yaptırımlar nedeniyle feshedilen sözleşmenin garantörleri arasındaydı. Projede yer alan RusHimAlyans, yaptırımları gerekçe göstererek yükümlülüklerini yerine getirmeyen banka aleyhine dava açmıştı. Rusya'da mahkeme, Commerzbank'a ait 94,9 milyon avro değerindeki varlıkların tazminat olarak Gazprom iştiraki RusHimAlyans şirketine verilmesine karar verdi.

Fransa'da Anayasa Mahkemesinin, erken genel seçimin ertelenmesine yönelik talepleri reddettiği bildirildi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Risk iştahı artıyor
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi