Enflasyon Düşse de Fiyat Artışları ve Gelir Kayıpları Devam Ediyor

Mayıs 2024'te açıklanan enflasyon rakamlarına göre yıllık enflasyon %75,45, 5 aylık enflasyon %22,72 ve enflasyon farkı %6,71 olarak gerçekleşti.

3163 kez okundu.
Enflasyon Düşse de Fiyat Artışları ve Gelir Kayıpları Devam Ediyor Advert

Kurban Bayramı dolayısıyla gıda, ulaşım ve diğer harcamalardaki artışlar, sabit gelirlileri olumsuz etkiliyor. Özellikle benzin ve motorin fiyatlarına yapılan zamlar, enflasyon oranlarını ve harcama tutarlarını büyük oranda etkiledi.

2023 Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşen %9,49 ve %9,09 enflasyon oranları dikkate alındığında, yıllık enflasyonun teorik olarak azaldığı görülse de, aylık enflasyonun artışı devam ediyor. Bu durum, sabit gelirlilerin kayıplarını büyütmeye devam ediyor. Memur-Sen’in teklif ve ısrarlarının haklılığı bu tabloda açıkça görülüyor.

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte kamu görevlilerinin alacağı toplam artış oranı belli olacak. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla belirlenen bu artışın kayıpları telafi etmeye yetmeyeceği ve ilave iyileştirmeler yapılması gerektiği belirtiliyor.

Gelir Dağılımında Adalet ve Vergide Hakkaniyet

Pandemi döneminde başlayan ve dünya genelinde etkili olan ekonomik kriz, özellikle sabit gelirlileri etkileyerek gelir dağılımındaki adaletsizliği artırdı. Gelir düzeyi yüksek olanların sayısının azalması ve gelirlerinin artması, düşük gelirli bireylerin sayısının artması ve gelirden aldıkları payın azalması, toplumsal çatışma ve ayrışmaya zemin hazırlıyor. Adil gelir dağılımının sağlanması, insanca yaşam ve dayanışmanın güçlendirilmesi için zorunlu hale gelmiştir.

Sabit gelirlilerin “enflasyonu” artırdığı yanılgısının yerine, gelir dağılımındaki adaletsizliğin oluşturduğu sorunlar tartışılmalıdır. Bunun için vergide adaletin sağlanması ve kazanca göre adil vergilendirme yapılması gerekmektedir.

 Asgari Ücret ve Vergi Düzenlemeleri

Temmuz ayında asgari ücret tutarında düzenleme yapılmaması, sadece asgari ücretlileri değil, kamu görevlilerini ve diğer sabit gelirlileri de olumsuz etkileyecek. Sabit gelirliler, vergi oranlarında düzenleme beklerken, mevcut durumda %20 ve %27 vergi dilimlerine girerek gelir kayıpları yaşayacak, reel ücretleri düşecektir.

İbrahim Coşkun
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa İl Başkanı

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız