Yıldırım:Adıyaman OSB'nin 6.bölge teşviklerinden yararlanması için Genel kurulda konuştu

HDP Adıyaman Milletvekili Dr. Behçet Yıldırım'ın Adıyaman OSB'nin 6.bölge teşviklerinden yararlanması için Genel kurulda konuştu

886 kez okundu.
Yıldırım:Adıyaman OSB'nin 6.bölge teşviklerinden yararlanması için Genel kurulda konuştu Advert

HDP Adıyaman Milletvekili Dr. Behçet Yıldırım'ın Adıyaman OSB'nin 6.bölge teşviklerinden yararlanması için yaklaşık bir yıl önce Genel kurulda bir konuşma yapmış, OSB'nin 6.bölge teşviklerinden yararlanması kararı  alınmış, karar dün resmi gazetede yayınlanmıştır. Sayın Yıldırım'ın konuya ilişkin konuşma metnini ve resmi gazetede yayınlanan kararı ekte görebilirsiniz.

 

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesine yapılacak yatırımların 6. Bölge teşviklerinden faydalanması gerektiğinin anlaşılması olumlu bir gelişme ancak Adıyaman’a yapılan haksızlığın uzun bir aradan sonra tamamıyla değil kısmen giderilmiş olmasını açıkçası ben müjde olarak değil büyük bir ayıbın uzun yıllar devam ettirilmesi ve geç kalmış bir özür olarak kabul ediyorum. İnsanın hele şükür diyesi geliyor.2002 yılının ayıbı 2017 de kısmen giderilmiş olacak. Bunun için 15 yıl beklememiz mi gerekiyordu.  Kaç yıldır Adıyaman’daki bütün insanların, sanayicilerinin, STK’ların, gazetecilerin, odaların, muhalefet il, ilçe başkanlarının, muhalefet vekillerinin bu haksızlığı söyleye söyleye dilinde tüy bitti. Atı alan Üsküdar’ı geçti, sadece 15 yıllık bir gecikmeyle hele şükür Adıyaman Organize Sanayi Bölgesine yapılacak yatırımların 6. Bölge teşviklerinden faydalanması gerektiği anlaşıldı.  Bu kadar gecikmenin sebebi ne Adıyaman halkı, ne Adıyaman STK’ları, ne sanayicisi, nede basınıdır. Bu kadar gecikmenin tek sorumlusu hükümet ve Adıyaman’ı olduğundan farklı gösteren Adıyaman’ın iktidar vekilleridir. Ayrıca organize sanayi bölgeleri dışındaki yatırımcının faydalanamaması da sorunun tamamen giderilmediğini ve kapsamın genişletilmesi gerektiğini de göstermektedir.

Aylar önce ben bu sorunu genel kurulda konuşmuştum. Ancak; o zaman bize ‘’Siz her şeye muhalefetsiniz’’ diyenler Bugün;  Adıyaman Organize Sanayi Bölgesine yapılacak yatırımların 6. Bölge teşviklerinden faydalanmasını, bu gecikmiş kararı halkımıza bir lütuf olarak sunmaktalar. Konuşmamda bu sorunun yanında Adıyaman’ın birçok sorununa da değinmiştim. Genel kurulda yapmış olduğum konuşmam:

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri

Bugün Adıyaman’ın sorunlarını dile getirmek üzere söz almış bulunmaktayım. Genel kurulu ve bizleri ekran başında izleyen herkesi saygılarımla selamlıyorum.

Adıyaman’ın dünya kadar sorunu var. Bunların başında işsizlik gelir. Adıyaman Irgat şehri olarak anılır. Bunun için istatistiksel çalışmaya gerek yoktur. Kahve ve çay ocaklarının doluluk oranına bakmak yeterlidir. Bu işsizlikten dolayı halkımız yurdun dört bir yanına mevsimlik işçi olarak çalışmaya gitmektedir. Yazın il ve ilçelerimiz adeta boşalmaktadır. Bu göçebe hayatı insanların hayatını son derece olumsuz etkilemekte, çocukların eğitimi aksamakta, yollarda her yıl onlarca kişi trafik kazalarında can vermekte, gittikleri yerlerde ırkçı ve faşist baskılara maruz kalmaktadır. Adıyaman’daki bu işsizlik, tarım politikalarının iyileştirilmesi ve adil bir teşvik sistemiyle büyük ölçüde çözülebilir. 2012 tarihinde dönemin AKP hükümeti tarafından çıkarılan yeni teşvik yasası Türkiye’nin başka bölgeleri için çok şey ifade ederken Adıyaman için adeta bir hayal kırıklığı ve yıkım olmuştur. Bilindiği gibi teşvik yasaları bölgeler arası ekonomik eşitsizliği, dengesizliği ve geri kalmışlığı ortadan kaldırmak için çıkarılmaktadır.

   2012 tarihli yeni teşvik yasası ile teşvikten faydalanma gelişmişlik düzeyine göre sıralanırken Adıyaman ili daha önceki teşvik yasasında kendiyle eşdeğer düzeyde bulunan Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin gibi bölge illerinden daha gelişmiş görülerek bu grup illerden çıkarılmış bir üst bölge olan 5. Bölge kapsamına alınmıştır. Bunun anlamı şudur: Adıyaman üreticisinin, sanayicisinin daha önceki teşvik yasasından faydalandığı teşvikler alınmış, üretici mağdur bırakılmıştır. Bu gülünç ve akıldan yoksun olarak hazırlanan yasa kapsamında çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. Adıyaman’a komşu olan sulanabilir tarımsal alanları ve sermayesi Adıyaman’dan kat be kat güçlü olan Şanlıurfa altıncı bölgededir. Bir işveren Şanlıurfa’da bir işçi için 40 tl SGK verirken Adıyaman’da bir işçi için 400 TL ödemek zorundadır. Dolayısıyla Adıyaman’daki yatırımlar bile Şanlıurfa’ya kaymaktadır. Yine bu teşvik yasası ile geliştirilmesi düşünülen hiçbir sektörde ilerleme sağlanamamıştır. Aksine bir gerileme mevcuttur. Sadece madencilik kapsamında mermer ocakları açılmıştır. Bu mermer ocakları ile Adıyaman doğası katledilmiştir. İlimizdeki birçok dağ harabeye çevrilmiş, mermer ocakları civarında bulunan köylerin su kaynakları kurumuş, tarım arazileri ise büyük oranda zarar görmüştür. Kısacası bu mermer ocakları yıkımdan başka hiçbir şey getirmemiştir. Üstelik çıkarılan mermerler de değişik illere işlenmek üzere gönderilmektedir. Ağır tonajlı araçlar yolları köstebek yuvası haline getirmiştir. Adıyaman Türkiye’nin en kötü kara yolu ağına sahiptir

 HESLER:

Öncelikle dağ köylerinde büyük maliyetlerle güvenlik barajları yaparak insanları yerinden yurdundan göç ettirmeye çalışanlar ilimize fayda yerine zarar getirmektedir. Alternatif enerji(Güneş, Rüzgâr) olanaklarından yararlanmanın önü açılmalı. İlimizde daha çok hububat ürünleri yetiştirilmektedir. Alternatif ürünlere yönelim desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Tütün kotası uygulaması yeniden gözden geçirilmelidir. AKP ova köylerinin, tarımsal arazilerinin sulanmasına ilişkin maliyetsiz bir projeyi bile hayata geçirememiştir. Yanı başımızdaki Atatürk barajı (bir ilçemizi ve onlarca köyü sular altında bırakmış, adeta haritadan silmiştir) ından yararlanamamaktayız. Atatürk barajı sahasında arazi sulama projeleri Bebek 1, Bebek 2 projeleri biran önce hayata geçirilmelidir. Çok az maliyeti olan bu projeler hayata geçirilinceye kadar kendi imkânları ile sulu tarıma geçen çiftçilerimizin elektrik enerjisinden ucuz yararlanması sağlanmalıdır. Sulu tarıma geçiş Adıyaman çevresinin, kaderini değiştirecek, işsizliği ortadan kaldıracak en önemli yatırım olacaktır.

 Ülkemiz ve Dünya kültür mirası içinde belli bir öneme haiz olan Nemrut dağı ve güzergâhı üzerindeki diğer tarihi ve kültürel mirastan yeterince yararlanamamaktayız. İnanç Turizmi Adıyaman’da geliştirilmeli, yılın on iki ayı turist çekebilecek potansiyele sahipken maalesef alt yapının yetersiz olması, kara yollarımızın çok kötü olması, hava ulaşımının yetersiz ve pahalı olması gibi nedenlerle bu gerçekleşmemektedir.

 Geçenlerde Adıyaman’da valilikçe turizm haftası kutlaması yapıldı. Bir tek işletmecinin ve turistin olmaması hepimizi derin derin düşündürülmelidir.

Tabi turizmin son 2-3 yılda gerilemesinin en önemli sebeplerinin başında Adıyaman’ımızın adının İŞİD ile anılıyor olmasıdır. Çocukları kandırılan mağdur ailelerin, Adıyaman kamuoyu ve bizlerin bütün uyarılarına rağmen, faaliyetlerine ve örgütlenmelerine açıkça göz yumulan çeteler buradan örgütlenerek canlı, bomba olarak Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara’da, İstanbul’da kendilerini patlatarak yüzlerce masum insanın ölümüne sebebiyet vermişlerdir. Bunun sonucunda tarihsel ve kültürel anlamda marka olan Adıyaman kenti imajını yitirerek İŞİD ile anılır hale gelmiştir. Bundan dolayı zarar gören Adıyaman kenti ve Adıyaman halkı olmuştur. Yerli ve yabancı basın temsilcileri sık sık Adıyaman’a gelip incelemeler yapmış (  turist gazeteci sayısı artmış).

Bu durumun sorumluları AKP iktidarı ve onların yereldeki bürokratik ve siyasal temsilcileridir.

 

TUİK sonuçlarına göre yaşam standartları açısından son üçüncü sıradayız.(78) Eğitimde 81 il içinde 64. Sıradayız.

Adıyaman sağ iktidarlara (en çok da AKP’ye) çok şey vermiştir. Ama hiçbir şekilde karşılık almamıştır. Adıyaman AKP den alacaklıdır.

 

 

Yıldırım:Adıyaman OSB'nin 6.bölge teşviklerinden yararlanması için Genel kurulda konuştu
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi