Şanlıurfa'daki intihar vakaları meclise taşındı

Şanlıurfa Milletvekili Ömer ÖCALAN, Şanlıurfa'da artan intihar vakalarını meclise taşıyarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur ÖZDEMİR tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

1553 kez okundu.
Şanlıurfa'daki intihar vakaları meclise taşındı Advert

Şanlıurfa Milletvekili Ömer ÖCALAN, Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur ÖZDEMİR tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Öcalan, soru önergesinde şunları kaydetti:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılında Türkiye genelinde toplam 4.061 kişi intihar ederek hayatını kaybetmiştir. Bu veriler, her geçen gün artan ve ciddi bir toplumsal sorun haline gelen intihar olaylarına dikkat çekmektedir. TÜİK verilerine göre 2023 yılı içinde; İstanbul’da 563, Ankara’da 293, İzmir’de 251, Antalya’da 155, Adana’da 146, Konya’da 138, Bursa’da 136, Mersin’de 127, Kayseri’de 100 ve Diyarbakır’da 95 kişi intihar ederek yaşamına son vermiştir.

Vekili bulunduğum Şanlıurfa’da ise aynı verilere göre 2023 yılında 71 kişi intihar etmiştir. Özellikle Haziran ayı içinde sıklıkla basına da yansıyan intihar vakaları olmuş, son bir ay içerisinde 10 kişi intihar ederek kendi yaşamına son vermiştir. Urfa içerisinde basına ve kamuoyuna yansıyan intihar vakalarından bazıları şöyledir:
- Haliliye ilçesine bağlı Ahmet Yesevi Mahallesinde 25 yaşındaki S.B. isimli genç kız, evde kimsenin olmadığı zaman kendini tavana asarak intihar etmiştir.
- Viranşehir ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi'nde bir genç kız bilinmeyen bir nedenden dolayı kendisini beş katlı bir apartmanın 3. Katından aşağı atarak intihar etmiştir.
- Büşra D. isimli genç kız Haliliye ilçesinde bulunan DSİ’ye ait sulama kanalına atlayarak intihar etmiştir.
- Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nde temizlik personeli olarak çalışan S.K. mesai çıkışı evine gittikten sonra başına silahla tek el ateş ederek intihar girişiminde bulunmuş, hastaneye kaldırılmış ancak kurtarılamamıştır.
- Suruç ilçesine bağlı Dinlence kırsal mahallesinde Sedat D. evinde yalnız olduğu sırada silahla intihar etmiştir.
- Karaköprü ilçesine bağlı Doğukent Mahallesinde 19 yaşındaki genç kadın henüz çatıdan atlayarak intihar etmiştir.
- Bozova ilçesine bağlı Taşlıova Mahallesinde 16 yaşındaki kız çocuğu, silahla kendini vurarak intihar etmiştir.
- Siverek ilçesi Bağlar mahallesinde T.K isimli genç kendini asarak intihar etmiştir.
- 24/06/2024’te basına yansıyan habere göre Eyyübiye ilçesine bağlı Kaplan mahallesinde yaşayan 17 yaşındaki İ.H.K merdivenlere bağladığı iple kendini asarak intihar etmiştir.

-Bu bağlamda şu soruların cevaplandırılmasını talep ediyorum:

1. Urfa ilinde basına yansıyan intihar vakaları ile ilgili bakanlığınızın bilgisi bulunmakta mıdır?
2. Bakanlığınız tarafından Urfa ilinde artan intihar vakalarının nedenleri belirlenmiş midir? Urfa ilinde artan intihar vakalarının nedenleri nelerdir?
3. İntihar vakalarını önlemek için bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
4. Türkiye genelinde son 6 ayda kaç intihar vakası yaşanmıştır? Türkiye’de son 6 ayda kaç vatandaşımız intihar ederek yaşamına son vermiştir? Son 6 ayda görülen intihar vakalarının yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır?
5. Urfa ilinde intihar vakalarını önlemek ve intihar hızını düşürmek için psikolojik ve sosyal destek çalışmaları yapılacak mıdır? Ne zaman yapılacaktır?
6. Son 6 ay içinde Urfa ilinde ve Türkiye genelinde intihar ederek hayatını kaybeden vatandaşlarımızdan kaçı sosyo-ekonomik nedenlerle intihar etmiştir?

Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Arz riskleri artarken petrol fiyatları yükseliyor
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız
Blinken: İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm araçları kullanacağız