URFA LOBİ KURBANI OLDU

Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda yapılan değişiklikler Şanlıurfa iş dünyasında ve kamuoyunda üzüntüyle ve kaygıyla karşılanmıştır. Yapılan bu değişiklikle Şanlıurfa; değişiklikle Cazibe Merkezi Programında ve 6. Bölge teşviklerinde en avantajlı il konumunu yitirmiştir. Şimdiye kadar adı geçen programların batıya ve limana en yakın ili konumundaki Şanlıurfa, bu özelliğinden mahrum kalmıştır.

1022 kez okundu.
URFA LOBİ KURBANI OLDU Advert

Yıllardır terör belasıyla boğuşan ve bu nedenle yatırımlardan mahrum kalan 6. Bölge illerinin yatırım umudu yapılan son değişiklikle azalmıştır. Kamuoyu şunu iyi bilmektedir ki; bu desteklerin önemli amaçlarından birisi de terörün en önemli besin kaynaklarından birisi olan işsizliğin ortadan kaldırılmasıdır. Bu amaç ülkemizin en genç nüfusuna sahip olan bölgesiyle ilgili her türlü planlama yapılırken korunması gereken bir amaçtır.

Kilis’de, Malatya’da, Elazığ’da aynı şartlarda yatırım yapma imkânı varken, iş dünyasının Hakkari’yi, Şırnak’ı, Diyarbakır’ı ve diğer bölge illerini tercih etmesi zor görünmektedir.

Düzenlemeye ulusal ölçekte baktığımız zaman, yaşanan son olumsuzluklardan kaynaklanan ekonomik tabloyu da dikkate aldığımızda hükümetimizin bir an önce yatırıma ve dolayısıyla istihdama zemin hazırlaması adına düzenlemeler yapması makul bir yaklaşımdır. Ancak bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması adına uygulamada olan Cazibe Merkezleri Programı ve 6. Bölge teşviklerinden kaynaklanan avantajların korunması önemli bir fırsattır.

Hükümetimizin son yaptığı düzenlemeyi biraz daha geliştirerek, 6. Bölge illerinde yeni bazı uygulamaları harekete geçirmesi gerektiğine inanıyoruz. Teşviklerin düne kadar olan mevcut durumunun ve cazibe merkezi programının kapsamının genişletilmesinin, ülke ekonomisi adına olumlu sonuçlar doğuracağına ancak bölgelerarası gelişmişlik farkını değiştirmeyeceğine inanmaktayız.

Hükümetimizin 6. Bölge illeri için teşvik programlarında uyguladığı pozitif ayrımcılığın devam etmesi adına yeni düzenlemeler yapması gerektiğine inanmaktayız. Özellikle bölgemizde yatırım yapacak yatırımcıların sorun olarak gördüğü enerji altyapısının düzeltilmesi ve enerji fiyatlarının yeni teşvik paketleriyle sübvanse edilmesi, Bölgemizin eski cazibesinin muhafazası adına önemli bir adım olacaktır.

Başta sayın Bakanımızın ve milletvekillerimizin bu hususta iş dünyasıyla benzer kaygıları taşıdıklarına inanıyor ve gerekli girişimleri bir an önce yapacaklarına inanıyoruz. Kilis Organize Sanayi Bölgesinin Gaziantep iş dünyası tarafından desteklendiği ve teşvik düzenlemeleri adına kulisler yapıldığı bilgimiz dâhilindedir.

Aynı kulis ve lobi faaliyetlerini Şanlıurfa olarak bizim de yapmamız gerekmektedir. Siyaset mekanizmasının da bu konuda üzerine düşeni yapmasını temenni ediyoruz.

TÜMSİAD Şanlıurfa Şubesi

ŞANLIURFA LOBİ KURBANI OLDU
Yorum Yap
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Enflasyonda yol ayrımı
Enflasyonda yol ayrımı
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi
İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait hedeflere saldırı düzenledi