Özel Metrolife Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Reşat DOĞAN, endoskopi ve kolonoskopinin tanı koymaya yardımcı önemli işlemler olduğunu söyledi.
Aynı gün sonuçların hastaya bildirildiğini ifade eden Op. Dr. Reşat DOĞAN, şüpheli görülen alanlardan biyopsi alınarak kanser oluşumuna karşı patolojik inceleme yapıldığını kaydetti. Endoskopinin vücudumuzda kapalı bir alanı ucunda kamera olan fiberoptik araçla inceleme ve görüntüleme yapma işlemi olarak tanımlandığını söyleyen Doğan, “Sindirim kanalı endoskopisi ağızdan bağırsağın son kısmına kadar olan bölgeyi endoskopla inceleme yöntemidir. Bu işlemle incelenen bölgedeki hasta veya problemli alanı görüp gerekli durumda tanı için biyopsi alınır. Bazı durumlarda poliplerin alınması, aktif sindirim sistemi kanamalarının durdurulması gibi tedavi için işlemler yapılır” dedi.
ANESTEZİ ALTINDA YAPILIR
Endoskopinin yutma güçlüğü, geçmeyen mide şikayetleri, kusma, geçmeyen ve adı konamayan karın ağrıları, kabızlık, geçmeyen ishal, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, dışkıda kanama olması, adı konmayan kansızlık ve kilo kaybı şikayetleri ile gelen hastalarda endoskopik inceleme yapıldığını söyleyen Doğan, “Endoskopi öncesi hastalar kısa bir hazırlık sürecinden sonra endoskopi ünitesine alınır. İşlem anestezi altında herhangi bir ağrı veya sıkıntı duymadan yapılmaktadır. Endoskopi ve kolonoskopi sonuçları aynı gün çıkmaktadır.” diye konuştu.
BİYOPSİ İNCELEMESİ
Sindirim kanalındaki endoskopik görüntülemede şüpheli görülen alanlardan biyopsiler alındığını söyleyen Op. Dr. Reşat DOĞAN, sözlerine şöyle devam etti: “Kolonda daha fazla görülen polipler vücutta kaldıkları zaman kanserleşme riski taşımaktadır. Bu yüzden polipler işlem sırasında alınabilmektedir. Hastalar işlemden 1 – 2 saat sonra evine gönderilmektedir. Patolojik tetikler sonuçları takriben 10 gün sonra çıkmaktadır.