Sanata resim, tasarım, fotoğraf, tiyatro, müzik gibi birçok farklı perspektiften bakarken yenilikçi bir bakış açısı sunan derginin içeriği yine dopdolu.
Dijital sanat dengeleri değiştiriyor
Teknolojideki gelişmelerle birlikte sanatta dijitalleşme adımları, çağlar boyunca yaratıcılıklarının kabul görmesi için mücadele veren, birbirleriyle rekabet etmeye zorlanan, sanat camiasında sivrilebilmek adına haksızlığa uğramayı göze alan sanatçıların önünde yeni yollar açıyor. Umulmadık kitlelere ulaşma avantajından tutun da daha adil şartlarda sanatını var edebilme fırsatlarına kadar dijital sanatla birlikte sanatta dengeler değişiyor. Kapağımıza taşıdığımız konu başlığıyla ifade edersek; “Dijital sanat dengeleri değiştiriyor.” Sanatta dijitalleşmenin özgürleştirici atmosferini, İstanbul Dijital Sanat Festivali Sanat Direktörü Esra Özkan’la ve 5 bin kişi arasından seçilerek New York’ta yapılan NFT NYC 2024’te “Medusa” isimli çalışması sergilenen 27 yaşındaki Ezgi Topdağı ile konuştuk. Çizimlerine hayran kalacağınız Topdağı’nın sözleri, genç sanatçıların yaşadıkları sıkıntılar hakkında çok şey anlatıyor.
Taksim Maksemi, Cumhuriyet Müzesi oldu
Cumhuriyet’in ilk modern meydanlarından Taksim Cumhuriyet Meydanı’na adını veren, meydanın simge yapılarından Taksim Maksemi, “İBB Cumhuriyet Müzesi” olarak kapılarını açtı. Müzeye dair tüm detayları, Cenay Toprakkaya’nın kaleminden okuyabilirsiniz. Pınar Baltacı, özel takı ve obje tasarımlarıyla fark yaratan “By Way Of” markasının yaratıcısı Oya Tekbulut ile stüdyosunda bir araya geldi ve birbirinden özgün tasarımlarının hikayesini dinledi.
Sanata dair algılarımızı değiştiren 7 eser
Diego Velazquez’in 1656’da resmettiği “Las Meninas” (Nedimeler) tablosu, yüzlerce yıl boyunca Picasso dahil birçok önemli sanatçıyı neden etkiledi? Marcel Duchamp’ın sıradan bir nesneyi bir sanat eserine dönüştürmesi, kavramsal sanata nasıl yön verdi? Jeff Koons’un “Balon Köpek”i neden her yerde karşımıza çıkıyor? Hepsinin cevabı, “Sanata dair algılarımızı değiştiren 7 eser” başlıklı yazımızda.
Sanatın gücünü ateşten tablolara taşıyor: Ahad Saadi
Kariyerine İran’da başlayan, “Azernegari” adını verdiği ve UNESCO korumasına alınan özel tekniğiyle uluslararası platformlarda adını duyuran Ahad Saadi, eserleriyle Orta Doğu’nun manevi dünyasının güzelliğini evrensel sanat diliyle sanatseverlere ulaştırıyor. Saadi, Farsça “ateş” ve “çizim” kelimelerinin birleşmesinden oluşan bu teknikte, kumaşları yakıp kaynaştırarak çok farklı kompozisyonlar yaratıyor. Eserleri dünyanın pek çok önemli koleksiyonunda yer alan ve birçok sergi açan Ahad Saadi, “Azernegari” tekniğinin detaylarını ve dünyaya bakışını İstanbul Sanat Dergisi’ne anlattı. “Elias” adını verdiği kendine özgü bir metot geliştirerek çalışmalarına kendi atölyesinde devam eden İlyas Yılmaz’ın sanatla tanışması da ilginç bir hikayeye dayanıyor. Hem bu ilginç hikayeyi hem de sicimlerle resim yapma metodu olarak tanımlanabilecek “Elias” metodunun ayrıntılarını İstanbul Sanat sayfalarında okuyabilirsiniz.
Kanatları resimlere konan kuşların ressamı: Mayram Lamei Harvani
1985’te İran’da doğan Mayram Lamei Harvani’nin geleneksel İran resim sanatı Golomorgh’u modern bir bakış acısıyla yorumladığı eserleri, masalsı bir çekicilik taşıyor. “Kanatları resimlere konan kuşların ressamı” Harvani’yi yakından tanıyıp, eserlerine göz attığınızda, bambaşka bir diyara gittiğinizi duyumsayacaksınız. Pınar Baltacı, hem kumaş hem çamuru aynı anda kullanarak yaptığı ve psikolojik unsurlar etrafında şekillenen eserlerinin iç yüzünü, genç ve yetenekli Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Enes Helvacı’ya sordu.
“Desen biçim değildir, biçimi görme yoludur”
Yeliz Sancaktaroğlu; ressam, küratör, kostüm tasarımcısı Suzan Batu’dan uzun yıllara dayanan sanat yolculuğunun detaylarını öğrendi. Tasarladığı kostümleri müzik ve dans performansları eşliğinde sahneye taşıyan ve “Desen biçim değildir, biçimi görme yoludur” ifadesini kullanan Batu, farklı teknikleri bir arada kullanan çok yönlü bir sanatçı. Sinop Üniversitesi’nde Resim Bölüm Başkanı olarak sürdürdüğü akademik yaşamını sanat hayatıyla paralel yürüten Tuba Kınay’ın “asemik yazı” tekniğiyle imza attığı çalışmalar, sanatseverlerin radarında. “Bu resimleri yapan ben değilim, ben vesileyim” diyen Kınay’ın çalışmaları, manevi zenginliğin de bir göstergesi. Çoklu sanat uygulayıcısı ve mühendis Mahmut Kızılaslanoğlu, İstanbul Sanat Dergisi için kaleme aldığı makalede fotoğraf sanatının nörosanat ve nöroestetik açıdan bizi nasıl etkilediği sorusuna yanıt aradı.
Koray Erkaya ve Kaan Bıyıkoğlu’nun sanat yolculukları
Günseli Toker, reklam fotoğrafları ve mimari fotoğraflarıyla uzun yıllardır sanat takipçilerinin odağında olan Koray Erkaya ile sanat yolculuğunun detaylarını konuştu. Caz sahnelerinin ünlü ismi Kaan Bıyıkoğlu, Yeliz Sancaktaroğlu’nun kaleminden derginin sayfalarına konuk oldu. Daha fazlası için İstanbul Sanat Dergisi’nin yeni sayısını kaçırmayın!
* İstanbul Sanat Dergisi’nin son sayısını aşağıdaki link üzerinden sipariş verebilirsiniz: https://www.kiletisimyayinlari.com/urun/istanbul-sanat-16-sayi/
Hibya Haber Ajansı