Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Şanlıurfa'daki boğulma vakalarının artması nedeniyle, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a yazılı olarak yanıtlanmak üzere bir dizi soru yöneltti.

Şenyaşar, 1 Temmuz'da Şanlıurfa'da serinlemek için sulama kanalına giren 13 yaşındaki İbrahim Alpak'ın akıntıya kapılarak hayatını kaybettiğini ve 4 Temmuz 2024 itibarıyla Şanlıurfa'da sulama kanal, baraj ve göletlerde serinlemek amaçlı giren 12'si çocuk toplam 17 kişinin boğulduğunu belirtti. Türkiye'de her yıl ortalama 800 kişinin suda boğulmaya bağlı yaşamını yitirdiğini ve bunların yüzde 70'inin baraj gölleri, göletler ve sulama kanallarında meydana geldiğini vurgulayan Şenyaşar, bu tür trajedilerin büyük ölçüde dar gelirli ailelerin çocuklarını etkilediğine dikkat çekti.

Şenyaşar, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) "Baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanalları yüzmek ve serinlemek için son derece uygunsuz ve tehlikeli tesisler olup bu tesislere herhangi bir maksatla girilmesi kesinlikle yasaktır" uyarısının, sorunun çözümünde etkili olmadığını ifade etti. Şenyaşar, Urfa Valisi'nin sosyal medya ve yazılı medya üzerinden vatandaşları uyarmasının değerli olduğunu ancak yeterli olmadığını belirtti.

Ferit Şenyaşar, özellikle kent yoksulu çocuk ve gençlerin güvenli olmayan su kanalları ve baraj göllerine girmelerinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, şu soruları yöneltti:

1. Bakanlığınıza bağlı yerel yönetimlerle sıcak yaz aylarında çocukların serinleyebilecekleri ve oyun oynayabilecekleri havuzların yapımı ile ilgili bir planlama var mı?
2. İlgili bakanlıklarla (Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Belediyeler) işbirliği yaparak Çocuk Dostu Kentler oluşturmak için harekete geçecek misiniz?

Şenyaşar, bu sorulara yanıt beklerken, çocukların güvenli bir şekilde serinleyebilecekleri alanların oluşturulmasının önemine vurgu yaptı.

RHA AJANS