Bu kapsamında, yakarca, sivrisinek, kenelerle bulaşan hastalıklarının görülme nedenleri; bu hastalıklardan bireysel, mekanik, biyolojik korunma ve kontrol yöntemleri konuları ana başlıklarında eğitimler verildi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Nebiye Yentür Doni Eyyübiye ilçesine bağlı Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu ile GAP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik “Vektörlerle (yakarca, anofel, sivrisinek, kene) Bulaşan Hastalıklar (Sıtma, Şark Çıbanı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi)” konularında seminerler düzenledi.

Nebiye Yentür Doni, “Bu eğitimler vesilesi ile sağlık konusunda ihtiyaç duyduğumuz bilgileri okul müdürlüklerimizin de katkılarıyla gençlere aşılayacağımıza inanıyorum.  Bu sayede bedenen ve zihnen daha sağlıklı bireyler ve nesiller yetişeceğini düşünüyorum” dedi.

Sivrisineklerin,  hastalık etkenlerini, hasta insandan alıp diğer sağlam insanlara bulaştırmada önemli araç olduklarını vurguladığı konuşmasında; “Yakarca, sinek, sivrisinek, kene gibi hastalık yayıcı zararlıların bulaştırma yöntemlerini, bunlarla mücadelenin nasıl yapılacağı, korunma ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz.

Vektörler farklı iklim, coğrafya koşullarında yaşayabilir. Bunlarla mücadele için bulaşmaya neden olan yolları öğrenip, onları kaldırırsak başarıyla yok edebiliriz. Buna ek olarak kişisel temizlik hususuna dikkat etmemiz ve çevremizin de temiz, sağlıklı olması gerekmektedir.

ÖĞRETMENLER ÖĞRENCİLERİNİ BİLGİLENDİRMELİDİR

Özellikle çocukların bulaşıcı hastalıklardan korunması konusunda öğretmenlere büyük sorumluluk düşüyor. Öğrencileri hijyen davranışları konusunda bilgilendirmek, gözlemlemek ve gerekirse uyarmak konusunda ihmalkar davranmamalıdır.

Bölgemizde görülen şark çıbanı, sıtma gibi hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ise; hem hasta için hem de toplumu koruma adına hasta bireyin belirlenmesi, erken tanı konulması ve tedaviye başlanmasıdır” dedi.