Yazar Chen Tingyao, Çin’de 2024 yılının ilk yarısına dair dış ticaret verilerinin dün açıklandığını belirterek verilere göre, mal ticaretinde toplam ithalat ve ihracat hacminin yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,1 artarak 21 trilyon 170 milyar yuana ulaştığını kaydetti.

Verilerin, dış ticaretin toparlanma eğilimini sürdürdüğünü aktaran Yazar Chen Tingyao, dış ticaretin yılın ilk yarısında ortaya koyduğu performansın üç net mesaj verdiğini açıkladı.

İlk olarak, dış ticaretin ölçeğinin genişlediğini ifade eden Tingyao, "Yılın ilk yarısında, dış ticaret ölçeği ilk defa 21 trilyon yuanı aşarak bir rekora imza attı. İkinci çeyrekte, toplam ithalat ve ihracat hacminin yıllık bazda büyüme hızı yüzde 7,4’e ulaşarak, ilk çeyrekteki orana göre 2,5 puan yükseldi. Bu da dış ticaretin olumlu toparlanma eğiliminin daha da pekiştiğini ortaya koydu." dedi.

Chen Tingyao, ikinci olarak dış ticaretin niteliğinin iyileştiğini belirterek "Genel ticaretin ithalat ve ihracat hacmi, toplam dış ticaretin yüzde 65’ini oluşturdu. Bu durum da dış ticaretin dönüşümünün verimli şekilde ilerlediğini, genel ticaretin temsil ettiği yüksek nitelikli ticaret modelinin ana trend haline geldiğini gösterdi." ifadelerine yer verdi.

Üçüncü olarak ise Çin’in dış ticareti tüm dünya için daha fazla fırsat yarattığını kaydeden Yazar Chen Tingyao, "Çin, tüm dünyaya uygun fiyatta kaliteli ürünler sağlamanın yanı sıra, diğer ülkelere dev bir tüketim piyasası sunuyor. Verilere göre, Çin’in mal ticareti ithalat hacmi ocak-haziran döneminde yıllık bazda yüzde 5,2 arttı. Çin hükümetinin uyguladığı bir dizi politikayla diğer ülkelerin ürünlerinin Çin piyasasına girişine kolaylık sağlandığı gibi, yabancı sermayeli şirketlerin Çin’de gelişme alanları da genişledi." açıklamasını yaptı.

"Günümüzde jeopolitik gerilimler ve ticarette korumacılığın artması küresel ticaret için tehdit oluştururken, Çin'in dış ticareti nasıl artmayı sürdürebiliyor?" sorusunu soran Yazar Chen Tingyao, şöyle devam etti:

"Çin Baş Ekonomist Forumu Direktörü Wang Jun, Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, Çin mallarının maliyet avantajı, Çin’in sağlam sanayi ve tedarik zincirleri, Çin menşeli ürünlere dönük talebin artmasının ülkenin ihracatını güçlendirmesi ve Çin’de yeni üretici güçlerin hızla gelişmesi gibi unsurların dış ticaretin istikrarlı şekilde gelişmesine güç kattığını belirtti. Son dönemde Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) aralarında yer aldığı çok sayıda uluslararası finans kuruluşu, Çin ekonomisine yönelik 2024 yılı büyüme beklentilerini yükseltti. Bu durum, Çin ekonomisinin hala küresel büyümenin en büyük itici gücü olduğunu ve Çin piyasasının yabancı yatırımcıların vazgeçemeyeceği bir piyasa olduğunu bir kez daha kanıtladı."

Hibya Haber Ajansı